Belföld

Térségi elsőként a DIAGEO üzleti szolgáltató központja kapott Európai díjat

A DIAGEO magyarországi üzleti szolgáltató központját Európa legjobb új szervezetének választotta a Shared Services and Outsourcing Network.

A Shared Services Excellence Award-ot, amely a legjelentősebb szakmai díj, először kapta meg közép-európai szolgáltató központ, megelőzvén több neves cég Nyugat-Európában található szervezetét is. A nemzetközi elismerés jelzi: Magyarország esélyei megalapozottak arra, hogy európai pénzügyi és szolgáltató központtá váljon.

A világ legnagyobb prémium italokat gyártó cége, a DIAGEO, 2001-ben telepítette Magyarországra üzleti szolgáltató központját, amely jelenleg 270 munkatárssal a cég 13 európai üzleti egysége számára végez pénzügyi és adminisztrációs feladatokat. Budapest annak idején 19 országot előzött meg a központ telepítéséért folytatott versenyben. A helyszín kiválasztásában döntő szerepet játszott, hogy Magyarországon a szolgáltató központ működtetéséhez szükséges alapfeltételek rendkívül költség hatékony formában vannak jelen. A nemzetközi cégek számára rendelkezésre állnak képzett, nyelveket beszélő pénzügyi szakemberek és általában véve is kedvező a munkaerő minősége. Az elfogadható ingatlan költségek, a jó infrastruktúra, a kedvező általános üzleti környezet és a kiváló földrajzi megközelíthetőség tovább segítette a Magyarország számára kedvező döntés meghozatalát.

A DIAGEO budapesti munkatársai összesen 21 nyelven beszélnek, azaz képesek bármely európai ország anyanyelvén kommunikálni. Az állandó fejlődéshez elengedhetetlenek a képzések, az emberi erőforrásba való éves befektetés mértéke egy munkatársra vetítve megközelíti az 1 millió forintot a vállalatnál, ez messze meghaladja a magyarországi átlagot. A munkaerő minősége döntő szerepet játszik abban is, hogy a Központ hosszabb távon is Magyarországon maradjon.

Az elmúlt években számos multinacionális cég telepített már hazánkba hasonló központokat ( GE, Alcoa, Oracle ), és további, jelentős lehetőségek rejlenek még a tőkevonzás ezen új módozatában. A DIAGEO díja is jelzi, hogy Magyarország európai pénzügyi és szolgáltató központtá válásának reális esélyei vannak. Az ún. Shared Services funkció megjelenése a globalizáció viszonylag új jelensége, az USA-ban a 80-as évektől, míg Európában csak a 90-es évek közepétől kezdett elterjedni . A multinacionális cégek egy-egy országban található szervezetei egyre inkább legfontosabb feladatukra, többnyire az értékesítésre és marketingre koncentrálnak, a pénzügyi, adminisztrációs feladatok jelentős részét pedig sztenderdizálják és egy erre a célra létrehozott szervezet feladatává teszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik