Belföld

Átalakuló kormányzás – helyek, cserék

Az már biztos, hogy a kormányátalakítás nem vált májusi hagyománnyá, de az EP-választások után szinte biztosra vehető a kormány szerkezetének részben a hatékonyság növelését célzó átrajzolása.

Rendszeres időközönként taglalja a hazai sajtó, hogy a kormányzás félideje után hogyan szervezi át a kormányfő másodszorra is az ország felső vezetését, miként alakítja át a minisztériumokat és miniszteri posztokat. A menetrendszerűen érkező találgatásokat kormányszóvivői, esetleg kormányfői cáfolat követi, a korábbi vezetői nyilatkozatok, a sajtóhírek, -híresztelések, valamint a józan belátás arra utalnak, hogy az EP-választások után rövidesen átalakul a kormányzat.

Erre utalt a kormányfő a tavaly májusi kormányátalakítást követően a következő fejcserés támadás időpontját firtató kérdésre felelve. Akkor aÁtalakuló kormányzás – helyek, cserék 1

A legutóbbi új miniszterek


“választásokat” jelölte meg olyan időpontként, amely után szerkezeti, illetve szervezeti változtatás várható. Az azóta fel-felreppenő hírek többnyire megjósolt, ám be nem következett átalakításokból, illetve a tárcáktól és az egyes hivatalokból érkező információkból táplálkoznak.


Nyitott kérdések

Hogy mibe megy bele a koalíciós partner, az egyelőre nagy kérdés. Egyelőre leginkább csak olyan általánosságokat mond ki az SZDSZ, mint hogy az államapparátus növelésével semmiképpen sem ért egyet, illetve hogy megkezdődtek a tárgyalások a kormány átalakításáról. Az előbbi szempont, az apparátus további bővülésének megállítása persze vélhetően mindkét koalíciós fél számára szempont lehet az átrendezés során, ha másért nem, hát a népszerűség növelésének céljából. Igaz, ebben az esetben akár az EP-választások előtt is átrendezhették volna a padsort, hiszen egy „elveszített” választás utáni átalakításnak akár olyan olvasata is lehet, hogy a kormány belátja: a választás az európai parlamenti helyek elosztása helyett leginkább a kormány félidős értékelése volt. Persze az sem túl megnyerő a választók szemében, ha a kormányfő rövid működési ideje alatt már sokadjára kényszerül belenyúlni a miniszteri székek leosztásába, elismerve ezzel, hogy nem minden úgy történt, ahogy azt eltervezte.


Párhuzamos működésA kommunikációs és koalíciós szempontok, valamint az egyéni ambíciók mellett az egyik legfontosabb kritérium lehet a kormányzat átalakítása során a párhuzamosságok kiküszöbölése és ezzel együtt a hatékonyság növelése. A mostani kormányban ugyanis szerencsétlen módon egy-egy témát vagy feladatot akár több szervezet is magáénak tud, vagy tudhat. Jó példa erre az informatika, amelyre ugyan külön minisztériumot hozott létre a Medgyessy-kormány a ciklus elején, de a feladat kormányzati részét, sokak megrökönyödésére, mégis külön államtitkár által felügyelt szervezetre bízta.

Ugyancsak a párhuzamos munka kiküszöbölésére, így a hatékony állam létrehozására irányuló logikus lépés lehet a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Regionális Fejlesztési Hivatal területfejlesztési feladatainak együttes kezelése. Ez, a hírek szerint a gazdasági tárca közlekedés fejezetével megspékelve, akár egy új, úgynevezett fejlesztési minisztérium létrehozását is indokolhatja. A gazdasági tárca az M5-öst sikertörténetként jegyző Csillag István vezetésével ebben az esetben tehát közlekedés nélkül maradna. A jelenleg két helyen, a belügyben és a Miniszterelnöki Hivatalban tárgyalt és felügyelt építésügy sem a gazdasági, hanem az imént említett fejlesztési minisztériumhoz kerülne.

A hivatali pletykák szerint szóba jött az is, hogy a gyermekek és a családok ügye két külön minisztériumhoz tartozzék. Az sincs kizárva, hogy a szociális és családi területet közös irányítás alá helyezik az esélyegyenlőségi ügyekkel Lévai Katalin kormányból való távozását követően.

Kik a jelöltek?

A tárcák élére a hírek szerint többen is pályáznak. A legnagyobb falatnak számító fejlesztési tárca irányítására a sajtóhírek szerint a rendületlenül felfelé lépcsőző Gyurcsány Ferenc jelenlegi sportminiszter lehet a legfőbb esélyes. De ugyanerről a miniszteri bársonyszékrőlÁtalakuló kormányzás – helyek, cserék 10

Az eredeti Medgyessy-kormány


álmodik a feltehetően a fejlesztési minisztérium alá kerülő Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő államtitkár, Baráth Etele és az ugyancsak beolvasztásra váró, területfejlesztésért felelős hivatal politikai államtitkára, Nagy Sándor is. A hírek szerint a szociális és családi területek minisztériumának vezetését, amely a tervek szerint az esélyegyenlőséggel bővül, Göncz Kinga jelenlegi politikai államtitkárra bíznák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.