Belföld

Oroszország feloldotta a húsbeviteli tilalmat az EU-ból

Az orosz állategészségügyi szolgálat hétfőn közölte, hogy június 10-ig tartó hatállyal feloldották a június 1-vel bevezetett beviteli tilalmat az EU-ból származó húsra.

Oroszország új, egységes bizonylatokat akar az EU-ból érkező húsimportra, de az EU belső szabályozása ezt nem teszi lehetővé. Pénteken az Európai Bizottság illetékes szóvivője közölte, hogy Oroszország igen hamarosan megszünteti a tilalmat, miután a bizottság elnöke, Romano Prodi beszélt Mihail Fradkov orosz miniszterelnökkel.

Prodi levelet is küldött Fradkovnak, amelyben megerősítette, hogy az EU szeptember végéig szeretné lezárni az élelmiszer-exporttal kapcsolatos technikai kérdésekről Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.

Az orosz tilalom Magyarországot is jelentős mértékben sújtotta – tájékoztatták a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a múlt héten az MTI-t.

Június 1-e után nem lehetett például Oroszországba bevinni bábolnai tenyésztojást, a gyulai húskombinátból származó húst és húskészítményeket, és leállt a tenyészállatok oroszországi exportja is. A veszteségről a tárcánál nem tudtak nyilatkozni.


Arról egyelőre még nem lehet biztosat tudni, hogy júnisus 10. után hogyan lehet majd húst szállítani az EU-ból Oroszországba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik