Belföld

A lakóhely nem lehet mérce az internetes helyfoglalásoknál

Az Európai Bizottság megelőző beavatkozásának köszönhetően megszűntek azok a hátrányos megkülönböztetések, amelyeket egyes európai légitársaságok alkalmaztak a helyfoglalások árazásakor - közölték hétfőn az intézmény illetékesei.

A bizottság azt követően tett lépéseket az ügyben, hogy egyre több panasz érkezett hozzá magánszemélyektől, akik azt tapasztalták, hogy a légitársaságok lakhelyüktől függően más és más árakat állapítanak meg, különösen internetes foglalások esetén. Az ebből származó árkülönbségek igen tetemesek voltak, egyes esetekben a 300 százalékot is elérték.

A panaszok szerint minden ilyen esetben teljesen azonos jegyekről volt szó: az árkülönbségeket nem lehetett sem a foglalás időpontjával, sem módosításának lehetőségeivel, sem más olyan körülményekkel magyarázni, amelyek egyébként befolyással lehetnek az árakra. Az eltérések minden jel szerint egyedül a lakhellyel álltak kapcsolatban.

Tavaly decemberben a bizottság levélben fordult 18 európai légitársasághoz, és választ kért tőlük arra a kérdésre, valóban más árakat számítanak-e fel ugyanazokért a jegyekért az utas lakóhelyétől függően, és ha igen, miért.

Április végéig 16 társaság válaszolt a bizottság levelére. Bár a többségük azt közölte, hogy nem alkalmaz ilyen megkülönböztetéseket, néhányan elismerték, hogy náluk korábban előfordultak ilyenek. Utóbbiak is azt állították azonban, hogy ezek időközben megszűntek. Ezt később a bizottság illetékes szolgálatai által végzett próbafoglalások is alátámasztották.

A legutóbbi tapasztalatok szerint a hagyományos jegyek esetében bizonyos korlátozások még mindig előfordulhatnak, de elektronikus jegyeket már szerte az unióban azonos feltételek mellett lehet vásárolni, árkülönbségek legfeljebb a kezelési költségek miatt jelentkezhetnek.

A bizottság közölte, hogy az ehhez hasonló hátrányos megkülönböztetések megelőzése érdekében továbbra is figyelemmel fogja kísérni a helyzet alakulását.

Megkerestük George Clooney-t, hogy megtudjuk, mit gondol arról, hogy Soros György ügynökének kiáltotta ki a kormányoldal. A világsztár válaszában elárulta, hogy egyszer találkozott a milliárdossal. De volt néhány gondolata Orbán Viktorról és rezsimjéről is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.