Belföld

FAZ: tovább javul a gazdasági klíma Magyarországon

A tovább javuló gazdasági klíma, a meglódult gazdasági növekedés, az export erőteljes növekedése, a külföldi tőke beáramlása, a kormány és a jegybank közötti nagyobb harmónia kevés hasznot hoz majd az európai parlamenti választásokon a Magyarországon kormányzó szociálliberális koalíciónak - vélte hétfői cikkében a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A cikk szerzője úgy látja, hogy Magyarországon az Európa iránti lelkesedés kicsi, az elégedetlenség a kormánnyal nagy, és ezért valószínűleg a polgári ellenzék küldhet majd több képviselőt az Európai Parlamentbe.

A jövőbe mutató európai témáknak – Magyarország szerepe Brüsszelben, Magyarország és az euró, az Európai Unió új pénzügyi struktúrája 2007 és 2013 között – nincs esélyük a választási kampányban, amelyre a belpolitikai helyzet nyomja rá bélyegét.

A kormány gazdasági intézkedéseinek és célkitűzéseinek “a gazdaság tapsol”, ám a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a gazdaság még jobban járna, ha a kormány “távolságot tartana a piaci folyamatokba való önkényes beavatkozásoktól”. A lap ilyennek minősíti a gyógyszerárcsökkentést, amelyet az alkotmánybíróság időközben alkotmányellenesnek nyilvánított, és “ezáltal megerősítette a vállalatoknak a magyar jogrendbe vetett bizalmát”.

A cikkíró, Carola Kaps szerint hasonló, vissza-visszatérő beavatkozásoknak teszik ki az energiaszolgáltatókat, “mivel a magyar kormányok, bármilyen politikai színezetűek is, hajlanak arra, hogy az áram és a gáz árát szociálpolitikai célokra használják fel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik