Belföld

OMV, Petrom – sikamlós ügyek

Lényegében elkelt a Petrom román olajtársaság, már csak a tárgyalások sikerén múlik az üzlet az OMV és a román kormány között. Most a pénzmosással gyanúsított Rompetrol sorsa izgatja a befektetőket.

Célegyenesbe került az OMV a román Petrom privatizálási versenyében, miután a múlt héten Dan Ioan Popescu gazdasági és kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy kizárólagosan az osztrák olajcéggel kezdik el a tárgyalásokat az elmúlt 14 év legnagyobb magánosításáról.






 

 

 

A legnagyobb

A Petrom forgalma a román nemzeti össztermék 10 százalékát teszi ki, 2003-ban majdnem 100 millió dollárnyi profitot termelt, 700 töltőállomással rendelkezik, azaz a társaság a gyémánt a román állami vállalatok „koronájában”. Igaz, több mint 600 millió dollár kinnlevősége van, és termelékenysége is csak egyharmada az OMV-ének, de még így is nyereséges. Szakértők szerint a román állam 600-800 millió dollárra számít a Petrom részvényeinek 33,34 százalékáért, később egy tőkeemelés által pedig még ugyanennyire. Az utóbbi ügylet lehetővé tenné, hogy az OMV főrészvényes legyen a Petromban, s így Közép- és Kelet-Európában a legnagyobb olajipari játékossá váljék.

A román piac fele


Ha az OMV sikeresen tárgyal, s átveszi a Petromot, akkor elméletileg meg kell válnia a Rompetrol olajipari cégben lévő 25,1 százalékos tulajdonától, másképp túlzottan domináns pozícióba kerülne. A román piac fele jelenleg a Petromé, míg a Rompetrol 15-20 százalékos részesedéssel bír. Az OMV birtokában levő Rompetrol-részvények értéke körülbelül 80 millió dollár, és a részvényvásárlásban Dinu Patriciu liberális politikus és a cég elnöke társtulajdonosként elsőbbséget élvez. Kérdéses, lesz-e rá pénze, mivel a Rompetrol 600 millió dollárra rugó adósságait a kormányzat tavaly novemberben államkötvénnyé alakította át, amit hét év alatt a cégnek vissza kell fizetnie a költségvetésbe. A Rompetrol mindenesetre Románia egyik leggyorsabban növekvő olajipari társasága (három év alatt a bevételei megtriplázódtak, előállítási költségei pedig 65 százalékkal csökkentek), 220 benzinkutat üzemeltet, és az egyetlen, amelynek a termékcsaládja teljesen megfelel az EU szabványainak.






Fölösleges harmincezer

Érezze magát bármennyire is nyeregben az OMV a Petrom-ügyletnél, több kelet-európai akvizíció során is adódott már meglepetés az utolsó percben – kommentálják bécsi szakmai körökben az osztrák vállalat sikerét. Az 57 ezer munkahelyet fenntartó mamutcég eladása minden bizonnyal téma lesz a novemberi romániai parlamenti választások kampányában. Már csak azért is, mert az Erste Bank szakelemzői szerint a Petrom alkalmazotti létszáma legalább 30 ezer fővel nagyobb a szükségesnél. Bár tény, hogy évi 6 millió tonnás teljesítménye 40 százalékkal nagyobb, mint az OMV-é, ám ehhez 28,4 ezer foglalkoztatottal többre van szüksége.

Három évig nincs darabolás


Lehetséges vevőként több olajcég is elképzelhető. Az orosz Lukoil cáfolta, hogy foglalkoztatná a Rompetrol egynegyedének a megvásárlása. Vagit Alekperov, az orosz társaság elnöke a román Ziarul Financiar című lapnak elmondta: cégét a pitesti Arpechim vegyi üzem érdekli, azt ugyanis integrálni tudná ukrajnai vegyipari érdekeltségeibe. Csakhogy ez az üzem a Petrom tulajdonában van, és a privatizáció egyik feltétele, hogy a vállalatot az új tulajdonos legalább három évig nem darabolhatja fel. Miután a Molnak a Petromra benyújtott együttműködési (nem vételi) ajánlatát nem fogadták el, a magyar olajtársaság valószínűleg érdeklődni fog az OMV Rompetrol részvényei iránt. Dinu Patriciu azonban egyelőre így nyilatkozik: „A cég nem eladó, legalábbis most nem.”

Kérdés, a bukaresti versenytanács valóban úgy dönt-e, hogy az OMV-nek meg kell válnia Rompetrol részvényeitől. Az első ránézésre egyértelműen „igen” válasz kapcsán azonban a versenytanács egy magát megnevezni nem kívánó tagja kételyeit fejezte ki, mivel valójában a kormány fog dönteni ebben a kérdésben, s feltehetően egy köztes megoldást javasol.


A Rompetrol mosodája


A Rompetrol fölött azonban még sötétebb fellegek gyülekeznek. A román Országos Pénzmosás Elleni és Megelőző Hivatal a múlt hét végén jelezte az Országos Korrupcióellenes Bíróságnak az alapos gyanút, hogy a Dinu Patriciu által vezetett cég több tízmillió dollárnyi összeget „mosott” 22 cégen, 3 alapítványon és 9 személyen keresztül. Ha ez beigazolódik, akkor az ügy az elmúlt 14 év legnagyobb pénzmosása, amelyre fény derült. Ioan Melinescu, a hivatal elnöke hozzátette: „A Rompetrol cégcsoport a művelettel jelentős pénzmennyiséget vitt ki a Romániából (gazdasági érdek nélkül), amelyet aztán lehetséges, hogy az OMV-n keresztül juttattak vissza az országba.” Luiza Sarpe, a Rompetrol szóvivője a Bursa gazdasági napilapnak cáfolta a hírt: „Nincs tudomásunk róla, hogy eljárás indult volna pénzmosás ügyében a Rompetrol cégcsoport illetve vezetői ellen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik