Belföld

Tömeges iskolabezárások?

A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat 50-60 iskola bezárásától tart és ezért arra kéri a miniszterelnököt, vonja vissza a kistérségek ügyéről hozott áprilisi kormányhatározatot.

A közgyűlés kifogásolja, hogy a központilag meghatározott határok között működő kényszer-kistérségek megnövekedett államigazgatási feladatokat is kapnak, ám erre nem tudnak időben, és megfelelően felkészülni. Ráadásul a vidék jelentős részén még az alapvető infrastruktúra, mondjuk, a településeket összekötő úthálózat is hiányos.

Aggódik a megyei képviselőtestület az oktatási intézményrendszert érő – minősítésük szerint – újabb támadás miatt is. A tanuló csoportok minimum-létszámát a tervek szerint a 2005-2006-os tanévtől már 16-17 főre emelnék, ez alatt csupán csökkentett normatíva járna. Ez tovább növelné a már most is fenntartási gondokkal küzdő önkormányzatok gondjait.

Az új keretszámokat akár ezres nagyságú települések sem lesznek képesek teljesíteni, ami a megyei önkormányzat számítása szerint 50-60 falusi iskola bezárását okozhatja csupán Győr-Moson-Sopron megyében, ezért kérik a miniszterelnököt, hogy e kormányhatározatot vonják vissza, és az érintettek bevonásával gondolják újra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik