Belföld

Romák építhetik az M3-ast

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett közmunkaprogram keretében roma származású munkavállalók is dolgoznak július 1-től az M3-as autópálya Polgár és Nyíregyháza között épülő új szakaszán; az erről szóló együttműködési megállapodást pénteken írták alá Nyíregyházán.

A tárca által kiírt meghívásos pályázaton részt vett, a Nyírség Foglalkoztatási Kht., az M3 Kht. és a Hajdú-Bihar megyei Állami Közútkezelő Kht. által létrehozott konzorcium – a Nemzeti Autópálya Rt. közreműködésével – 1145 alkalmazottat vesz fel a sztráda vízrendezési munkálatainak elvégzésére – mondta Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke a szerződéskötési ceremónián.

Hozzátette: a dolgozókat, akiknek legalább a 60 százaléka roma származású lesz, öt hónapon át foglalkoztatják majd.

Szabolcs megyében a Nyírség Foglalkoztatási Kht. a térségi önkormányzat által létrehozott Kisebbségi Kerekasztal Szakmai Tanácsadó Testület segítségével választja ki az alkalmazottakat, akik az autópályarészt, valamint a sztrádához kapcsolódó útszakaszokat keresztező vízfolyásokat teszik rendbe, kitisztítják a medreket, és kisebb mértékű szabályozási munkákat végeznek majd el.

A két szervezet vezetője, Pethő András és Farkas Tibor által pénteken aláírt együttműködési szerződés szerint főként azoknak biztosítanak munkát, akik 25 év alattiak, vagy 45 év felettiek, és hat hónapnál régebben regisztrált munkanélküliek, a munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni.

Gazda László közölte: az M3-as autópálya építéséhez kapcsolódó foglalkoztatási programra évi egymilliárd forintot fordítanak.

Az önkormányzati vezető, országgyűlési képviselő megjegyezte: a Polgár és Nyíregyháza között 2006. végéig elkészülő új sztrádaszakasz átadása után, a folyamatos útkarbantartási munkáknál is szeretné a térségi helyhatóság, ha az elhelyezkedési gondokkal küzdő emberek jelentős számban kapnának feladatot.

Ugyancsak tervezik, hogy a tartós munkanélkülieket bevonják az Európai Unió által támogatott északkelet-magyarországi hulladékgazdálkodási program megvalósításába, amely 31 milliárd forintos költséggel 2005-2007. között 229 szabolcsi, illetve 12 zempléni település lakossági szilárd hulladékának környezetkímélő kezelését, hasznosítását és ártalmatlanítását oldja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik