Belföld

Maradtak a magas olajárak

A nyersolaj szabadpiacán pénteken lényegében tartották magukat a magas árak az előző napi 1,7 százalékos áresés után.

A Kőolajexportáló Orszégok szervezetének döntése a kitermelés növeléséről nem győzte meg igazán a kereskedőket arról, hogy valóban több nyersolaj jut majd a piacra.
A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj legközelebbi, júliusi határideje péntek reggel hordónként 39,12 dollár volt a New York-i árutőzsde Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 16 centtel olcsóbb a csütörtöki Nymex zárónál.

Az OPEC csütörtökön arról határozott, hogy a kitermelésikvótát júliusitól napi 2 millió hordóval, majd augusztustól további napi 500 ezer hordóval növeli. Mivel azonban az OPEC tagországai már most is több mint 2 millió hordóval a jelenlegi napi 23,5 milliós hordós kvótán felül termelnek, ezért sokan megkérdőjelezik, hogy mennyi többletolaj kerülhet valójában eladásra. ” A kvótaemelésre a piacon széles körben számítottak a szakértők, akik most kezdik érzékelni, hogy az OPEC működéi kereteinek módosítása az alapokon nem fog változtani” – közölte egy olajkereskedő, aki szerint a nyersolaj a NYMEX-en a 40 dolláros szint körül fogja tartani magát. Az OPEC célja az volt a kvótamelésről hozott döntéssel, hogy megnyugtassa a piacokat, amelyeken szerdán az ár 42,45 dollárral 21 éves csúcsra emelkedett. Az OPEC döntésével tehát nem tett többet, minhogy megerősítette: a kartell a hivatalosan megszabott szint felett termel már most is. Ennél sokkal inkább befolyásolják a piacot a szaúd arábiai biztonsági kockázatok, illetve az , hogy miként változnak az amerikai benzinkészletek – vélekednek.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a júliusi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordójának az ára csütörtökön 46 centtel (1,2 százalékkal) 36,40 dollárra mérséklődött, napi mélypontja tegnap 35,50 dollár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik