Belföld

Két tucat brit és osztrák alap jön Magyarországra

Mintegy két tucat, főként brit, osztrák és német befektetési szolgáltató, hitelintézet és biztosító jelentkezett be a pénzügyi felügyeletnél - derül ki a Világgazdaságból.

A pénzügyi felügyeletnél (PSZÁF) mintegy két tucat hitelintézet, biztosító és befektetési szolgáltató jelezte, hogy főként határon átnyúló tevékenységet kíván végezni. A PSZÁF azonban ennél bővebb tájékoztatást nem kívántak mondani a várható piaci szereplőkről.

Az egységes útlevél (single passport) elve szerint, ha bármely tagállamban engedélyezték egy intézménynek a befektetési szolgáltatási tevékenység, illetve piacszervezői tevékenység végzését, akkor ennek az engedélynek a hatálya kiterjed az egész unióra. A lap úgy tudja, hogy e törvényi szabályozást kihasználva 6-7 brit és osztrák befektetési alap arra készül, hogy a pénzügyi felügyeletnél bejelentkezett befektetési szolgáltatón keresztül Magyarországon is értékesítse a termékeit.

Az uniós csatlakozással Magyarország olyan új piac lett számukra, amelyet könnyen elérhetnek – mondták a Világgazdaság által megkérdezett szakértők. Kutas Gábor, a Budapesti Értéktőzsde üzletpolitikai és kommunikációs igazgatója viszont azt közölte a lappal, hogy új tőzsdetagokra egyelőre nem lehet számítani. Az igazgató úgy fogalmazott: bár tárgyalnak új befektetési szolgáltatókkal, egyelőre konkrétumokról nem tud beszámolni. A BÉT mindenesetre igyekszik elébe menni a dolgoknak, s olasz, holland és osztrák brókercégekkel vették fel a kapcsolatot esetleges budapesti tőzsdetagságukkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik