Belföld

Először csökkent az ISDN-vonalak száma

Tovább csökkent a vezetékes fővonalak száma és most először az ISDN-csatornáké is. Növekedett a mobiltelefon-előfizetések száma, meghaladva ezzel a 8 milliót. Folytatódott az internet-előfizetések számának növekedése - derül ki a KSH idei első negyedéves adataiból.

A KSH idei első negyedéves adatai szerint a vezetékes telefonról kezdeményezett hívások száma csökkent, növekedett azonban a hívások összes és átlagos percideje. Csökkent a mobil telefonokról kezdeményezett hívások darabszáma és összesített percideje, tovább növekedett azonban az átlagos hívásidőtartam. Folytatódott az internet-előfizetések számának és az internet-hozzáférési szolgáltatásokból származó nettó árbevételnek a növekedése.


Csökkent az ISDN csatornák száma


2004. első negyedévében előzetes adatok szerint 3,6 millió vezetékes telefonvonal volt üzemben. A negyedév során 3 ezerrel csökkent a vezetékes fővonalak, ezen belül ezerrel az ISDN-csatornák száma. Az elmúlt egy évben azonban a vezetékes fővonalak száma 36 ezerrel csökkent, az ISDN-eké pedig 13 ezerrel nőtt. Az ISDN- és vezetékes fővonalak hasonló ütemű csökkenése miatt (0,2, illetve 0,1 százalék) az ISDN-előfizetések aránya (17 százalék) – az összes vezetékes előfizetéseken belül – nem változott az előző negyedév végéhez képest, növekedett azonban, ha az előző év azonos időpontjához viszonyítjuk (akkor 16 százalék volt).


A száz lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 35,7 volt, ez csökkenést jelent az előző év azonos időpontjában mért 35,9-hez képest, azonban az előző negyedév végéhez viszonyítva nem jelent Háromezerrel csökkent idén az első negyedévben a vezetékes fővonalak, ezen belül ezerrel az ISDN-csatornák száma – közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken az előzetes adatok alapján.


Több mint 8 millió mobil-előfizető


Az idei negyedév végén 8,1 millió volt, ez 1 százalékos növekedés az előző negyedév végéhez, és 14 százalékos növekedés az előző év azonos időpontjához képest. A mobiltelefon-előfizetések száma a negyedévben 106 ezerrel, az elmúlt 12 hónapban pedig 971 ezerrel bővült. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma 79,6-ra növekedett az előző negyedév végén mért 78,3-ról. Ez több mint 1 százalékpontos változást jelent, 10 százalékpontos a növekedés 2003. első negyedév végéhez képest. A vezetékes vonalakról indított hívások száma a hivatkozott időszakban, az internet-hívások adataival együtt 849 millió volt. Ez 2 százalékos csökkenés az elmúlt időszakhoz képest, és 6 százalékos csökkenés 2003 I. negyedévéhez képest, folytatva ezzel a 2000 óta tartó csökkenési trendet.


Háromszor annnyi DSL


Az xDSL és a mobil internet-előfizetések megháromszorozódtak
Az internet-szolgáltatók száma 88-ra nőtt az egy évvel korábbi 67-ről. Az internet-előfizetések száma meghaladta a 709 ezret, ami 5 százalékos növekedés az előző negyedév végihez, és 41 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.


2004 első negyedévében az előfizetések száma kisebb mértékben növekedett (5 százalékkal), mint 2003 első negyedévében, amikor a növekedés mértéke 13 százalék volt. 2004 első negyedévében – az összes előfizetésen belül – a modemes előfizetések száma 1 százalékkal, az egyéb csatlakozási lehetőségeken megvalósuló előfizetések száma 44 százalékkal csökkent. 2004 első negyedévében az xDSL-vonali és a vezeték nélküli előfizetések száma megháromszorozódott, a kábeltelevíziós internet-előfizetések száma, pedig megkétszereződött 2003. év azonos időszakához képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik