Belföld

24 millió euró határátkelő-fejlesztésre

A vám- és pénzügyőrség a következő három évben 19 határátkelő állomás korszerűsítésére 24 millió eurót fordít, aminek 80 százalékát az EU schengeni alapja finanszíroz - mondta Nagy János országos vámparancsnok pénteki sajtótájékoztatóján.

Az országos vámparancsnok a határátkelő korszerűsítési program kapcsán elmondta szombaton Létavértesen a magyar-román határszakaszon új határátkelőt avat fel Medgyessy Péter miniszterelnök. Emellett a közeljövőben a battonyai és a méhkeréki közúti határállomást alkalmassá teszik arra, hogy a 7,5 tonna teherbírású járművek is áthaladhassanak rajta az eddigi 3,5 tonnással szemben.

Nagy János a vámárunyilatkozat-kezelő informatikai rendszerrel kapcsolatos problémáról szólva kifejtette: a szoftverfejlesztő konzorcium vezetőjével a Bull Magyarország Kft.-vel június végéig szól a szerződés, amely után még legalább egy éves jótállási kötelezettség áll fenn az esetleges meghibásodások esetére.

Utalt arra, hogy júliusban egy külső informatikai szakértő céggel a VPOP megvizsgáltatja a vámárunyilatkozat-kezelő informatikai rendszert, és ennek alapján kiderülhet, hogy a május közepi fennakadásokért ki a felelős.

Emlékeztetett arra, hogy a vámhatóság felépítését május 1-je után átszervezték, így a fővárosban három új fővámhivatal alakult, a Buda környéki, az észak-pesti, illetve a dél-pesti.

Nagy János közölte: augusztus 1-jén ugyanez a fővámhivatali rendszer alakul ki országosan, ami azt jelenti, hogy megyeszékhelyenként egy fővámhivatal működik majd. Ezzel párhuzamosan jelentős számban szűnnek meg belterületi vámhivatalok.

Utalt arra, hogy augusztusban vezetik be az egységes biztosítékkezelő informatikai rendszert, ami az eddigi kézi irányítás helyett automatikusan szabadítja fel az ügyfelek vámbiztosíték összegét, mivel ezt az új szoftvert összekötik az engedély-kiadó rendszerrel.

Ezzel összefüggésben a vámhatóság közép-távú célja az elektronikus vámkezelési rendszer bevezetése, ami egyrészt a papír nélküli vámokmány-kezelést, másrészt az ügyfelek interneten keresztüli árubejelentését jelentené, ami feleslegessé tenné az ügyfelek vámhivatali megjelentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik