Belföld

A Tárki döntetlent jósol az MSZP-Fidesz küzdelemben

A közvélemény-kutató azt valószínűsíti, hogy a két nagy párt között döntetlen körüli eredmény alakul ki, és a mérleg nyelvét - akárcsak a 2002-es választásokon - az SZDSZ mandátumhoz jutása billentheti a kormánypártok javára.

Az utóbbi egy hónapban viszonylag jelentősen nőtt az MSZP és csökkent a Fidesz szavazótábora – derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet legfrissebb felméréséből. A Fidesz szavazók körében jelentős elbizonytalanodás figyelhető meg: a teljes népességen belül három százalékpontra csökkent a legnagyobb ellenzéki párt előnye, a biztos szavazók pártválasztók között pedig valamivel nagyobb az MSZP tábora, mint a Fidesz-é.

Az utóbbi időszak tendenciáit és a bizonytalan szavazók politikai preferenciáit figyelembe véve a 24 mandátumból 21 mandátum sorsát lehet nagy valószínűséggel megjósolni – állítja a Tárki kutatási beszámolója.

A két nagy párt legalább 10-10 mandátumhoz jut és az SZDSZ is biztos résztvevőnek tűnik. A három bizonytalan mandátumból egyet valamelyik kis párt fog elnyerni a kutatók szerint. Annak esélye nagyobb, hogy az SZDSZ összesen két mandátumhoz jut, de az MDF is a mandátumszerzés közelében van.

Nagyobb a bizonytalanság a tekintetben – áll a Tárki által kiadott közleményben, hogy a fennmaradó két mandátumot ki nyeri el. Ez két dologtól függhet: részben a részvételi aránytól, részben pedig attól, hogy melyik párt tudja jobban mozgósítani szavazóit.

Alacsony – 40 százalék körüli – részvétel esetén valószínű, hogy az MSZP 12 és a Fidesz 10 mandátumot szerez, 45 százalék körüli részvételnél a 11-11 mandátumos megoszlás a legvalószínűbb, 50 százalék körüli részvételnél pedig a Fidesz szavazótábora lehet valamivel nagyobb.

A Tárki kutatásaira alapozva azt várja, hogy a két nagy párt között döntetlen körüli eredmény alakul ki és a mérleg nyelvét – akárcsak a 2002-es választásokon – az SZDSZ mandátumhoz jutása billentheti a kormánypártok javára.
Az előrejelzés tíz nappal a választás előtt készült, annak feltételezésével, hogy a hátralevő időben váratlan esemény nem rendezi át a politikai preferenciákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik