Belföld

Szélessávú vezeték nélküli szolgáltatás indult Amerikában

Az amerikai mobiltelefónia úttörője, Craig McCaw bejelentette, hogy cége, a Clearwire Inc. szélessávú vezeték nélküli szolgáltatást indított az Egyesült Államokban és jó néhány más országban.

Terveiben az szerepel, hogy akár 20 olyan országban is megjelenjen, ahol a telefon- és kábeltelevíziós társaságok lassúak voltak a szélessávú kapcsolatok kiépítésében.

“Óvatosan haladunk előre, hiszen látjuk a csődbe ment telekommunikációs cégekkel borított tájat” – fogalmazott McCaw a Wireless Communications Association International által szervezett washingtoni konferencián.

McCaw bejelentése hónapokig tartó találgatásoknak vetett véget. Az üzletember hírnevét az első nemzeti mobilhálózat kiépítése alapozta meg, ezt a 90-es évek derekán 11,5 milliárd dollárért vette meg az AT&T Corp. McCaw később megalapította a XO Communications Inc. telekommunikációs vállalatot, amely 2002-ben csődvédelmet kért.

A Clearwire elsőként a floridai Jacksonvilleben és a minnesotai St. Cloudban kezdi meg szolgáltatását, berendezéseit kipróbálja ugyanakkor Mexico Cityben, Vancouverben és Ottawában is. A remények szerint vidéki és városi területeken egyaránt kínálják majd szolgáltatásukat, a fejlődő országokban éppen úgy, mint az Egyesült Államokban vagy Európában.

Árat egyelőre nem közöltek, de Clark Peterson, a Clearwire jelentős piacokért felelős elnöke szerint versenyképesek lesznek a telefontársaságok jelenlegi kínálatával; azok jellemzően 30-45 dollárt kérnek e szolgáltatásért.

A szolgáltatást nem mobilfelhasználók számára tervezték, ám a Clearwire előfizetői bárhova elvihetik azt a társaság elérési területén belül. A Clearwire technológiája a WiMax egy korai verzióját alkalmazza: ezt a fejlesztést egy csaknem száz vállalatból álló konzorcium támogatta – köztük volt az Intel Corp. is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik