Belföld

A Matávon keresztül terjeszkedik a Deutsche Telekom

A Deutsche Telekom német távközlési konszern, a Matáv többségi tulajdonosa a magyar vállalatot támaszpontként akarja használni délkelet-európai terjeszkedéséhez - írta csütörtökön a Financial Times Deutschland (FTD) német gazdasági-pénzügyi lap.

A Telekom át akarja venni a Telecom Montenegro állami vállalatot, de érdeklődését magyar leányvállalatán keresztül jelezte. – A Matávot nagyon érdekli a Telecom Montenegro – közölte Zoran Sekulic, a montenegrói privatizálási ügynökség főnöke.

A tárgyalások jelenlegi állása szerint a Matávnak vannak a legjobb esélyei – írta az FTD helyi lapokra hivatkozva. A közel 700 ezer lakosú Montenegróban a Telecom Montenegro monopolhelyzetet élvez a vezetékes szolgáltatásban, de az igazi gyöngyszem a Monet mobilszolgáltató, amelyhez 420 ezer megrendelő tartozik. Az államnak 89 százalékos részesedése van a konszernben.

Elemzők abból indulnak ki – írta az FTD -, hogy a Matáv következő célpontja a szerbiai állami telefontársaság. Korábban a Telecom Italiának volt részesedése a Serbia Telekomban, de a szerb állam tavaly 195 millió euróért visszavásárolta a 29 százalékos részesedést, a vállalat ismét százszázalékos állami tulajdonban van, a privatizálás 2005-ben várható.

Magyarországon azon is spekulálnak, hogy a 60 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező Deutsche Telekom középtávon teljes egészében átveszi a Matávot. A Raiffeisen Centrobank legutóbbi elemzésében azt írja, hogy egy ilyen lépésnek az elkövetkezendő két-három évben lehetne értelme. A tranzakció egyebek között adózási előnyökkel járna – írta a német lap, megjegyezve: a német konszern azonban még ennél is hamarabb megemelheti 51 százalékos részesedését a vezető horvát távközlési konszernben, a Hrvatski Telekomban. Horvát politikusok szerint a szolgáltatót még az idén teljes egészében privatizálni kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik