Belföld

Lehet, hogy nem Siemens-villamosokat választ Budapest

Bár a BKV hivatalosan a Siemensszel tárgyal több hónapja, a közlekedési vállalat folyamatos kapcsolatot tart fenn a villamostender második és harmadik helyén végzett cégekkel - írja a Magyar Hírlap.

Nemcsak a Siemensszel, hanem a villamostender második és harmadik helyezettjével, a Bombardier-vel és az Alstommal is tárgyal a BKV a nagykörúti villamosokról. A 40 milliárd forintos tendert ugyan a Siemens nyerte meg, ám az utóbbi hónapokban súlyos műszaki problémákat találtak annál a villamostípusnál, amelyből Budapest is vásárolna a Nagykörútra. A Siemens visszahívta az életveszélyesnek minősített Combinókat. 

A BKV sajtóosztályán az közölték, hogy csak olyan módosítást fogadnak el, amely “nem ütközik a tenderfelhívásban közzétett kizárási kikötésekkel, és amely értékelésénél az összességében legelőnyösebb ajánlat kiválasztásához eredetileg alkalmazott módszert alkalmazza, és az annak megfelel”. A szerződésmódosítás lényeges pontjának tekintik, hogy a BKV-t semmilyen anyagi hátrány ne érje.
Vajda Pál főpolgármester-helyettes nem tartja elképzelhetőnek, hogy a második és harmadik helyen végzett cégektől vásároljanak villamost. “Ha nem állapodunk meg a Siemensszel, új tendert kell kiírni” – mondta a főpolgármester-helyettes.

A Magyar Hírlap információi szerint a Siemens kényszerhelyzetben van, s hírnevének megvédése érdekében különféle engedményeket is kicsikarhat tőle a BKV. Például azt, hogy az esetleges késedelmes szállításért fizetendő magas kötbért ne pénzben, hanem más járművek szállításával rendezze a gyártó. Arra ugyanis nem tudja rátenni a kezét a fővárosi költségvetés, a villamos a BKV-nál marad. Ha viszont a BKV szerződést bont a Siemensszel, nem ketyeg a késedelmes szállítás esetén életbe lépő kötbér, az eddig kifizetett előleget és a kártérítést pedig lehet, hogy csak hosszadalmas peres úton hajthatná be a BKV. Aba Botond viszont azt közölte, hogy a szerződésben kikötötték az előleg-visszafizetési garanciát, s ezt bármikor lehívhatja a BKV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik