Belföld

Az amerikai sajtó nem lelkesedik az iraki ideiglenes kormányért

Kétkedően vélekedett az amerikai sajtó szerdán az előző nap összeállított iraki ideiglenes kormány kilátásairól, és úgy ítélte meg, hogy annak alaposan meg kell dolgoznia az irakiak bizalmának elnyeréséért.

A The Washington Post szerkesztőségi kommentárja rámutat, hogy Lahdar Brahimi, az ENSZ különmegbízottja végül beletörődött egy olyan összetételű kormányba, amelyet ugyanazok a korábbi száműzöttek és kurd politikusok irányítanak, akik már a lejáratott iraki ideiglenes kormányzótanácsban is szerepet kaptak.

Irak ideiglenes vezetőinek ezért gyorsan és hozzáértően kell cselekedniük, ha tekintélyre akarnak szert tenni ahhoz, hogy véghez vigyék fő küldetésüket, a hat hónappal későbbre tervezett országos választások előkészítését.

A The New York Times szerkesztőségi kommentárja szerint Washington heteken át azzal hitegette a világot, hogy az ENSZ állítja össze az új iraki ideiglenes kormány névsorát, a legfontosabb posztok betöltéséről mégis a leköszönő, csapnivaló teljesítménnyel búcsúzó kormányzótanács döntött. Ez tehetetlennek tüntette fel Lahdar Brahimit, ami nem sok jót ígér az ENSZ iraki szerepvállalására nézve a választások megrendezésében.

A kormányzótanács feloszlatása egy népszerűtlen és hasznavehetetlen testület működésének vetett véget, amely nem sokat tett a működő demokrácia alapjainak lefektetéséért. Az ideiglenes kormány az új cégér ellenére kínosan hasonlít a kormányzótanácsra, és hatalma sincs sokkal több, de a lap szerint segíteni kell rajta, hogy sikeresebb legyen, ami Iraknak és Amerikának is érdeke.

A The Washington Post hasábjain Fareed Zakaria úgy véli, hogy az iraki kormányzótanács túljárt az amerikaiak eszén. A kapkodó hatalomátadás mesterségesen kitűzött időpontja pedig béna kacsává fokozta le Paul Bremert, Irak amerikai polgári kormányzóját. Az ideiglenes kormányra azért volt szükség, mert a kormányzótanács népszerűtlen volt.

Névsorának összeállítására az ENSZ kapott megbízást, hogy senki se tekintse az ideiglenes kormány tagjait amerikai báboknak. Az ideiglenes miniszterelnök kinevezését végül mégis nem más, mint maga a kormányzótanács jelentette be, s az ideiglenes kormányban is többnyire a tagjai ülnek. A kommentátor szerint kérdéses, hogy az irakiak valóban újnak, függetlennek és szuverénnek tekintik-e az újracsomagolt testületet.

A Los Angeles Times szerint továbbra is köd borítja Irak jövőjét, és nem tudni, lesz-e legitimitása az ideiglenes kormánynak.

A The Wall Street Journal úgy véli, hogy az ideiglenes kormányt úgy lehet elfogadtatni az irakiakkal, ha felgyorsítják az átmenetet, előre hozzák a 2005 januárjára tervezett választásokat. A lap szerint az is segíthetne rajta, ha az iraki kormányzótanács után a Paul Bremer vezette Ideiglenes Koalíciós Hatóságot is már június 30. előtt feloszlatnák.

Csalabi elárulta az amerikai titkosszolgálatot

A disszidens Ahmed Csalabi, akit korábban Irak lehetséges jövőbeli vezetőjének tartottak, amerikai titkosszolgálati források szerint az USA legfontosabb, Iránnal kapcsolatos információs csatornájáról tájékoztatta az iráni diplomatákat.

A The New York Times értesülése szerint Csalabi az iráni titkosszolgálat bagdadi vezetőjének árulta el, hogy az USA feltörte az iráni kommunikációs kódot, így ismeri az iráni diplomaták levelezésének tartalmát.

Az Irakban dolgozó iráni diplomata ezután e bizonyos kódot használva írta meg jelentését Teheránnak a Csalabival lefolyt beszélgetésről. Így szerzett tudomást az FBI Csalabi árulásáról. akivel szemben korábban már megrendült a bizalom. Csalabi tagadta, hogy “indiszkréciót” követett volna el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik