Belföld

A svájci-ukrán befektetők augusztusban veszik át a Dunaferrt

A Donbass vezette svájci-ukrán befektetői konzorcium pénteken elvi megegyezéssel befejezte a tárgyalásokat a Dunaferr csoportnak hitelező bankokkal, így a Dunaferr privatizációja lezárulhat.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter dolgozók és újságírók előtt pénteken Dunaújvárosban elmondta: a “papírmunkák” lezárása után a vevői konzorcium augusztus 24-ig veszi át a tulajdonosi jogokat.

A több mint 8400 fős létszámot a szerződés szerint tovább foglalkoztatja az új tulajdonos – hangsúlyozta a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a 17 milliárd forintos tőkeemelésnek köszönhetően a Dunaferr jelentős pénzügyi terhektől szabadul meg.

Draskovics Tibor elmondta: “Olyan megállapodás jött létre, amely biztosítja, hogy a Dunaferr nem összeszűkül, nem leépül, hanem fejlődni fog”. Hozzátette: “A befektető vállalta, hogy mindenkinek, aki ma a Vasműben és a Dunaferr leányvállalatainál dolgozik megmarad az állása.”

A megállapodás tartalmazza azt is, hogy a befektető jelentős összegeket fordít majd Dunaújváros és a kistérség fejlesztésére. A korábbi tájékoztatás szerint a Donbass-vezette konzorcium öt évre 1,3 milliárd forint regionális fejlesztési hozzájárulás megfizetését vállalta.

A befektetői konzorcium 70 milliárd forint beruházással öt év alatt megújítja a Dunaferr technológiáját, bővíti a termelést és versenyképes, eladható termékekkel jelenik meg a piacon, mondta a miniszter.

A vevők a fejlesztést a Magyar Fejlesztési Bank hiteléből finanszírozzák, válaszolta újságírói kérdésre Draskovics Tibor, de mindenféle állami szerepvállalás nélkül, tette hozzá.

A vevő és a Dunaferr menedzsmentje a Hungaroinvest nevű céggel már aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amely a kohó felújítását célozza, mondta Hónig Péter a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója. Ugyanez a vállalkozás végezte a korábbi munkákat is. A nagyolvasztó átépítését a jövő év elején kezdik meg, és ez azt jelenti, hogy a jelenlegi integrált acélgyártási technológiát folytatják. Két év múlva kezdik meg a kapacitásbővítő és a feldolgozottság fokát javító beruházásokat.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. Igazgatósága a múlt év december 23-án jelentette be, hogy az ukrán Donbass, a szintén ukrán Alcsevszki, a svéd Duferco International Trading Holding és a lichtensteini Kundax AG veheti meg a Dunaferr Rt. 79,48 százaléknyi részvényét 444 millió forintért. A befektető összeségében közel 100 milliárd forint beruházási kötelezettséget vállalt a következő öt évre. A privatizációs szerződést az ÁPV Rt. és a vevők már február 25-én aláírták, de azzal a feltétellel, hogy a Donbass-vezette konzorciumnak meg kell állapodnia a Dunaferrnek hitelező bankokkal. A Dunaferrnek december végi állapot szerint 60 milliárd forint bankhitele volt.

A közgyűlés által jóvá hagyott idei üzleti terv szerint a Dunaferr Rt. 5,7 milliárd forint konszolidált adózás előtti nyereséget tervez az idei évre, szemben az előző évi 193 millió forinttal.

A 2003. évre eredetileg 2,6 milliárd forint veszteséget tervezett a Dunaferr.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik