Belföld

Meneszteni akarják a Jukosz jelenlegi vezérét is

Egy moszkvai bíróság pénteken előzetes meghallgatást kezdett a Jukosz volt vezére, Mihail Hodorkovszkij perében, míg a Vedomosztyi című lap úgy értesült, hogy ő és a vergődő orosz olajóriás más főrészvényesei meneszteni akarják Simon Kukes jelenlegi cégvezért.

Az előzetes meghallgatás zárt ajtók mögött zajlott a Mescsanyi kerületi bíróságon, Hodorkoszkij jelenlétében, akit privatizációs és adócsalásokra szakosodott bűnszövetkezet működtetésével vádolnak.

Kukes a Jukosz vezetését Hodorkovszkij tavaly októberi letartóztatása után vette át. Ezt követően a bíróság zárolta Jukosznak a Menatep holding kezében lévő 44,1 százalékos pakettjét, és a csoport többi társtulajdonosát is nagystílű gazdsági bűncselekményekkel vádolták meg.

A Vedomosztyi a Menatephez közel álló bennfenntesektől úgy értesült, hogy a társtulajdonosok elhatározták az orosz származású amerikai Kukes menesztését, aki már június végén elhagyhatja a Jukoszt. Utóda a vezérigazgató székében Steven Theede, a Jukosz operatív igazgatója, a Jukosz-Moszkva elnöke lehet. A Jukosz igazgatótanácsának elnökségére pedig Viktor Gerascsenko volt jegybankelnököt szemelték ki.

A cégvezetés előző nap közölte, hogy Jukosz ez év végéig csődbe mehet, mert csak 800 millió dollárnyi szabad pénzeszközzel rendelkezik, és miután vagyoneladási jogát befagyasztották, képtelen a moszkvai döntőbíróság által megítélt 3,5 milliárd dolláros adóhátralék kifizetésére. Az olajcéget további tetemes adókövetelések is fenyegetik.

Noha a bírósági döntés és a Jukosz kommentárja nyomán a cég részvénye 12 százalékot zuhant csütörtökön, számos elemző kétli, hogy a Jukoszt csupán az adóhátralékkal csődbe lehetne kényszeríteni. Mások arra gyanakodnak, hogy a kormány hozzá közelebb álló vállalkozók kezére akarja játszani a Jukoszt, a nagyságra második orosz olajtársaságot, esetleg feldarabolás útján.

Péntek délelőtt a Jukosz 7,95 dollár volt a moszvkai RTS tőzsdén, 5,36 százalékkal olcsóbb a csütörtöki, 8,40 dolláros zárónál. Pénteken 8,15 dolláron nyitott.

Tavaly július 3-án, Platon Lebegyev főrészvényes őrizetbe vételének bejelentésekor – ezzel kezdődött a Jukosz vesszőfutása – 13,65 dollárt ért a Jukosz-részvény. Október 3-án, a Jukosz-Szibnyeft egyesülés pénzügyi zárásakor 15,47dollár volt – az egyesülést november végén visszamondták, akkor 11,30 dollárra esett a részvény. Október 27-én, Mihail Hodorkovszkij, az azóta lemondott elnök-vezérigazgató letartóztatásának bejelentése után 12,20 dolláron zárt, 15,4 százalékos napi olcsóbbodás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik