Belföld

Vérbor – Villányi Cabernet franc 2002, Csányi Pincészet

Az idei bordeaux-i borvilágversenyen fényes sikert arató magyar borok közül ez, az osztálynévsorban az első, eleganciája miatt kaphatta az aranyérmet alighanem.

Bordeaux-ban 31 magyar bor nyert érmet, ebből hat aranyat. Ez a szenzációs siker a fejlődő magyar borászat törekvéseinek méltó elismerése. Külön öröm, hogy olyan menő és gazdag borhatalmak, mint Ausztria vagy Németország zusammen kevesebbet kaszáltak, mint mi, vagy hogy Chile összesen nem ért el annyit, mint az Egri borvidék.


Vérbor – Villányi Cabernet franc 2002, Csányi Pincészet 1

Villányi Cabernet franc 2002, Csányi Pincészet

Szép rubinszínű bor ez, visszafogott, elegáns illattal, a pohár falán komoly korona csorog. Szájban nagyon tartalmas, testes és telt cabernet franc ez, olyan, mint a vér. (A cabernet franc-t a szakírók mindig a cabernet sauvignon szerényebb kisöcscseként írják le, pedig nagy tudású versenyző, aki ráadásul második otthonára lelt itt Magyarországon, ezen belül Villányban, ahol szinte szebb tételeket produkál, mint a cabsav).

Vigyázni kell a Csányi Pincészet 2002. évi Villányi Cabernet franc-jával, mert csípős, erős, 14 százalékos alkoholja hamar üdvözült mosolyt csal az ember ajkára. Fanyar savai állják a versenyt a délies alkohollal, a szentháromságból talán csak a tannin lóg ki egy kicsit, nem nagyon. De nem baj, majd egy-két évnyi palackos érlelés után tökéletes lesz a bor belső balansza, más szóval fiatal még, előtte az élet. Hosszú lecsengésű, tüzes, érzéki história, mértékkel fogyasztva valóságos afrodiziákum (mértéktelenül minden szinten kontraproduktívvá tesz), kulcsszavai a tűz és az elegancia, afféle déli temperamentum tehát.

A bort a Csányi Pincészetben komponálták, mely a tavaly befejezett rekonstrukció irdatlan fejlesztéseit követően a magyar Bordeaux, azaz Villány meghatározó műhelyévé vált, amit ez a kompozíció is bizonyít. A pincészet bordeaux-i léptékkel mérve sem piskóta: 340 hektár felett diszponál, amivel Villány legnagyobb borászata. Vadiúj high tech, integrált számítástechnikai rendszer, jó hordók és jó borászok, tradíció és tőke: minden adott, hogy a folyamat végén ilyen output csorogjon ki a rendszerből. Ez a bor csak nobilis étkek kísérője; vadak kedves arcának képe dereng fel, például a szalonkáé, amint vörös borban úszik, vagy sült vaddisznócomb-szeleteket vizualizálok, avagy minimum egy marhabordát, grillezett bárányt és/vagy kacsasültet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik