Belföld

Feketlistát készítenének az építőipari adósokról

Feketelista készülhet azokról a megrendelőkről, melyek csak hosszú késedelemmel, illetve egyáltalán nem fizetnek az építőipari cégeknek. Az utóbbi időben ugyanis jelentősen megnőtt a körbetartozások nagysága, becslések szerint több milliárd forintot tesz ki - olvasható a Világgazdaságban.

Az utóbbi időben jelentősen romlott a fizetési fegyelem, megnőtt a körbetartozások száma, melynek nagysága, amely becslések szerint több milliárd forintot tesz ki – tudtuk meg Nagy Jánostól, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) ügyvezető igazgatójától. Továbbá általánossá vált a teljesítés utáni 2-3 hónapos vagy még hosszabb idejű, késedelmes fizetés.

A legjellemzőbb az, hogy a megrendelő a projekt során kisebb részletekben „fizetget”, ám a végső számlát különböző valótlan okokra, például minőségi hibára hivatkozva nem hajlandó rendezni, azaz mintegy 15-20 százalékot szeretne megspórolni a teljes összegből – közölte érdeklődésünkre Vermesy Sándor, a Strabag Rt. igazgatóságának tagja, a magasépítési üzletág vezetője. Ez többnyire a magánmegrendelőknél fordul elő.

Mivel az ágazatban jelenleg sajnos nincs dömping a megrendelésekből, ezért néha olyan generálkivitelezők is kapnak alvállalkozókat, akikről köztudott, hogy rossz fizetők – tette hozzá az igazgató. A Strabag Rt. különböző garanciák, fedezetigazolások, illetve banki finanszírozási nyilatkozat bekérésével igyekszik kiszűrni a rosszul fizető megrendelőket, de néha ez sem nyújt kellő biztosítékot. A társaság több céggel is pereskedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik