Belföld

Veszélyesebb lett a világ a terrorellenes harc miatt

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet véleménye szerint a világ még veszélyesebb lett, amióta az Egyesült Államok megindította harcát a nemzetközi terrorizmus ellen, amelynek árnyékában több millió embert értek sérelmek az egész világon.

A szervezet által kiadott jelentés (Amnesty International Report 2004) szerint, amely több száz ország eseteit dolgozza fel, a terrorizmus elleni harccal párhuzamosan bevezetett intézkedések kevesebbet javítottak a biztonságon, mint amennyit rontottak a szabadság intézményén. Véleményük szerint a szeptember 11.-i terrortámadások óta az USA teljesen semmibe veszi az emberi jogokat, és kívül helyezi magát mindenféle számonkérhetőségen.

Az Egyesült Államok mellett más országokat is bírálat ért, például a terrorcselekményekkel kapcsolatban hozott gyanúsítottakkal kapcsolatos bánásmód miatt. Az AI szerint a koalíciós erők nem tudtak megfelelni felvállalt kötelezettségeinek, a civil áldozatok az általuk alkalmazott túlzott katonai erő alkalmazásának tudhatók be. Véleményük szerint az is nagy problémát jelent, hogy az iraki háború eltereli a figyelmet más területek, például Kolumbiában vagy Afrikában folyó súlyos visszaélésekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik