Belföld

VPOP: a szoftverfejlesztő késve szállított

A múlt hét közepén tetőzött vámokmány feldolgozási probléma okát egyebek mellett a szoftverfejlesztő konzorcium egy hónapos késedelmes teljesítése okozta - mondta Nagy János országos vámparancsnok sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Nagy János közölte: a múlt év szeptemberében a Bull Magyarország Kft.-vel kötött szállítási szerződés szerint a fejlesztőnek március végére kellett volna szállítania, ám az exportforgalmat kezelő modult csak április 30-ra, az importét május 5-re teljesítette.

Nagy János hozzátette, hogy egy ilyen nagyságrendű fejlesztés normál esetben 16 hónapot vesz igénybe, amit a szállító rekordidő, 8 hónap alatt készített el. “Emellett több jogszabály végrehajtási rendelete április elejére, illetve május elejére jelent meg, ami alapján a fejlesztőnek el kellett készítenie a programokat” – jegyezte meg az országos vámparancsnok.

A Vámszakmai Érdekegyeztető Fórum keddi ülését követően az országos vámparancsnok elmondta: a vámügynökökkel, a multinacionális cégek és a fuvarozók érdekképviseleti vezetőivel folytatott megbeszélés illeszkedik abba a sorba, amely már elkezdődött az európai uniós csatlakozást megelőző hónapokban. A keddi konzultáción az uniós csatlakozás háromhetes tapasztalatait összegezték az ügyfelek, illetve a vámhatóság szempontjából.

Nagy János kiemelte, hogy a Joint Venture Szövetség és a közúti fuvarozók képviselője egyaránt pozitívan értékelte az ügyfél-vámhatóság kapcsolatát az elmúlt három hét során. Nagy János elmondta azt is, hogy a múlt héten Brüsszelben járt, ahol az uniós vámigazgatók, valamint az EU vám- és adó-főigazgatóság vezetőinek tanácskozásán vett részt. Itt az EU bizottságának képviselője elmondta, hogy a tíz újonnan csatlakozó ország vámhatósága összességében zökkenőmentesen kapcsolódott az unió vámadat informatikai rendszereihez.

Az országos vámparancsnok megerősítette, hogy a VPOP régi informatikai rendszerének május 1-je után is folyamatosan kellett működnie, mivel a szállítmányok utólagos ellenőrzése még folyamatban van. A tranzit informatikai rendszer is jól működik, olyannyira, hogy májusban 15 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak. Utalt arra, hogy a TARIC tarifa adatbázis is jól vizsgázott, pedig az Európai Unió 25 tagországában vámkezelt áruk vámtarifáival naponta százas nagyságrendben kell az adatbázist frissíteni.

A múlt hét közepén problémát okozott vámáru-nyilatkozat feldolgozó rendszerrel kapcsolatban elmondta: egyelőre nem terveznek kötbérfizetési pert indítani a szoftvert szállító konzorciummal szemben, ám megvizsgálják ennek jogi lehetőségét. A döntést az is befolyásolhatja, hogy az ügyfelek részéről lesz-e perigény a lassú vámkezelés, illetve a több napos torlódás miatt keletkezett károk enyhítésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.