Belföld

Bush folytatja a harcot

George Bush elnök arról biztosította az amerikai és a nemzetközi közvéleményt, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel Irakban felszámolja az erőszakot , és addig marad az országban, amíg megteremtik a demokráciát. A beszédet hétfő este (közép-európai idő szerint kedd hajnalban) a pennsylvaniai Carlisle-ban, a szárazföldi hadsereg vezérkari akadémiáján mondta el az elnök.

Az elnök beszédében felvázolt egy ötpontos rendezési tervezetet, hogy minél előbb hozzásegítsék Irakot a demokráciához és a szabadsághoz. A terv fő pontjai: a hatalom átadása egy független kormánynak, a demokráciához szükséges biztonság fenntartása, a helyi infrastruktúra újraépítése, a nemzetközi részvétel fokozása, és egy szabad választás előkészítése. 


Felhívta a figyelmet a fokozódó erőszakra, de leszögezte mindenáron legyőzik az ellenük forduló erőket. Többször is aláhúzta a szövetség erősségét, és kiemelte, az ENSZ-nek is fontos szerepet szán a közel-keleti ország rendszerének stabilizálásában.

Bush az ideiglenes iraki kormányról is mondott részleteket. Szavai szerint az iraki kormánynak egy elnöke, két alelnöke és 26 minisztere lesz. A nemzetközi diplomácia szerint nem egyértelmű, hogyan is alakul majd a kormány összetétele, mennyire lesz az független, illetve milyen mértékben lesz a belbiztonság a felügyeletére bízva.

Az elnök népszerűsége egyébként a beszéd elhangzásának napján mélyponton volt. Egy amerikai felmérés szerint a közvélemény 61 százaléka helyteleníti Bush Irak-politikáját.

Bush szerint Amerika felszabadítani ment, nem amerikanizálni, és szándékaik szerint lerombolják az Abu Ghraib börtönt, ha ezzel a helyiek is egyetértenek. Az ötpontos terv egyes részei egyébként már korábban is elhangzottak az ENSZ BT egy Irakkal kapcsolatos ülésén.


Albright kételkedik


Madeleine Albrigh volt külügyminiszter szerint az elnök által előadott öt lépés a kibontakozásra legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.


A politikus asszony kétségeinek hangot adva egyebek között megemlítette, semmi garancia nincs arra, hogy az irakiak elfogadják majd az ideiglenes kormányt, és az is kérdéses szerinte, hogy a biztonsági helyzet megfelelő lesz-e majd jövő januárban az országos választások megrendezésére.

A kérdések sokasodnak, a beszéd viszont semmi újat nem tartalmazott, csak a korábbiaknál valamivel összeszedettebb volt. Bill Clinton volt külügyminisztere azt is megkérdőjelezte, hogy az elnöknek megvan-e a szavahihetősége ahhoz, hogy megteremtse azt a nemzetközi együttműködést, amelyet szorgalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik