Belföld

Repülőtéri tragédia Párizsban

Hat ember életét vesztette, és hárman megsebesültek vasárnap a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtér egyik kiszálló folyosó mennyezetének beomlásakor. A francia kormány kijelentette: nem terrorcselekmény történt.

Az LCI hírtelevízió és az France-Info rádióadó jelentése szerint a szerencsétlenség reggel hét óra körülül következett be az alig egy éve átadott 2E terminálon, ahol elsősorban a Prágából és New Yorkból érkező gépeket fogadják. A hat halálos áldozat között három rendőr van, három utas könnyebb sérüléseket szenvedett. A BBC értesülése szerint azonban a romok alatt további áldozatok és sebesültek lehetnek, mivel a mentőegységek még nem fejezték be a terület átvizsgálását.

A szerencsétlenség időpontjában a 2 E terminálon az Air France prágai járatának utasai, valamint az amerikai Newarkból és a dél-afrikai Johannesburgból érkező gép utasai tartózkodtak. A francia kormány kizárta azt a feltételezést, hogy terrorcselekmény történt volna. A katasztrófa okát egyelőre nem tudni, de tény, hogy a 750 millió eurós költségvetéssel épült 2E terminál csarnokának tavalyi átadását műszaki biztonsági okokból háromszor halasztották el.

A budapesti külügyminisztérium illetékese a Magyar Távirati Irodát arról tájékoztatta: sem a halottak, sem a sebesültek között nincs magyar állampolgár. A külügyi tárca értesülését a párizsi magyar nagykövetség illetékese is megerősítette az MTI-nek. A Budapestről Párizsba érkező Malév, illetve Air France-járatok egyébként a 2B terminálra érkeznek, míg a Sky Europe légi társaság Budapest-Párizs járatai nem a Roissy-Charles-De-Gaulle, hanem az Orly repülőtéren szállnak le.

A Roissy 2E terminált lezárták, a forgalmat a többi kifutópályára terelték át. A szerencsétlenség miatt legalább hatvan induló és érkezett járat késett Roissy-ról. A gépek egy részét átirányították az Orly repülőtérre. Délelőtt a helyszínen járt Gilles de Robien francia közlekedési és Dominique de Villepin belügyminiszter is, akik mély sajnálatukat fejezték ki az esemény kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik