Belföld

Büntetőfeljelentést tett a Baumag felszámolója

A Mátraholding Rt., a Baumag Stratégiai Fejlesztő (BSF) Szövetkezet "fa" a felszámolója, 2004. május 20-án büntetőfeljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon csalás, sikkasztás és más bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt - tájékoztatott Wortmann György felszámoló biztos.

Wortmann György hozzátette: a feljelentéssel azt is szeretnék elérni, hogy a rendőrség bűnügyi zárlat alá vonja azokat a vagyontárgyakat, amelyeket a szövetkezettől kivont pénzből vásároltak a Baumag érdekcsoporthoz tartozó személyek.

A felszámoló szerint ugyanis csak ez teremtheti meg annak a lehetőségét, hogy a későbbi jogi eljárásokban megítélt követelések fedezete ne tűnjön el.

A felszámoló a rendelkezésére álló információk alapján megalapozottnak tartja azt, hogy a jelenlegi helyzet előállása több bűncselekmény elkövetésének sorozatán keresztül jött létre. Ezt nagymértékben megalapozza, hogy a szövetkezetet több tízmilliárd forintos üzletrész-visszavásárlási kötelezettség terheli.

Emellett a szövetkezethez az üzletrészekért korábban befolyt vételár nem található sem készpénz, sem valamilyen befektetés formájában. A felszámoló szerint, a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját megalapozza az a tény is, hogy a szövetkezet átláthatatlan módon a hozzá befolyt vételárat más, ugyanazon személyek érdekkörébe tartozó további Baumag-vállalkozásokba fektette, elvonva ezzel a hitelezők fedezetét.

A felszámoló szerint a befektetők soha nem bízták meg azzal a BSF szövetkezetet, hogy a pénzüket külső vállalkozásokba fektesse, a szövetkezetnek számolnia kellett a visszavásárlási összegek kifizetési kötelezettségével. A szövetkezet érdemi bevételszerző gazdasági tevékenységet soha nem végzett, a befolyt befektetői pénzeket pedig más vállalkozásokba pumpálta át, így elvonta azt a fedezetet, amellyel az üzletrészek eladóit, vagyis a befektetőket ki kellett volna elégítenie.

A felszámoló megállapítása szerint a szövetkezet által alkalmazott konstrukció a kezdettől fogva az esélyét sem teremtette meg annak, hogy a befektetők részére a befektetett összeget és az ígért hozamot ki tudják fizetni. A BSF szövetkezet felszámoló biztosa felhívja a kisbefektetők figyelmét arra, hogy hitelezői igényeiket legkésőbb 2004. június 8-áig jelenthetik be.

A BSF szövetkezet felszámolását 2004. április 6-án rendelte el jogerősen a Fővárosi Bíróság, a végzés április 29-én jelent meg a cégközlönyben. A felszámolónak a Mátraholding Gazdasági Tanácsadó Rt.-t jelölték ki, amely elkezdte a csődtörvényben előírt feladatainak elvégzését.

Wortmann György felszámoló biztos az MTI-nek elmondta: nehézséget okoz az, hogy a felszámolás alatt lévő BSF szövetkezet korábbi vezetői nem működnek együtt a felszámolóval, a pénzügyi vagyoni folyamatok megítélése szempontjából jelentős iratokat még mindig nem adtak át.

A felszámoló jogi és pénzügyi szakértők bevonásával végzi a szövetkezet felszámolás előtti jogviszonyainak, valamint vagyoni helyzetének és a hitelezői igények felmérését. Jelenleg ez a munka még folyik, így végleges és biztos jogi álláspontot várhatóan pár hét múlva lehet kialakítani – tette hozzá a felszámoló.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik