Belföld

Vasárnaptól olcsóbb a benzin

A kormány döntése értelmében vasárnap nulla órától 2 forinttal csökken a benzin ára - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

“A kormány az Országgyűlés által hétfőn megszavazott felhatalmazás alapján elfogadta mai ülésén azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében már vasárnap nulla órától csökkenhet” a benzin ára Magyarországon – mondta a szóvivő.

Közölte, hogy a rendelet szerint a benzin jövedéki adója egy forint hatvan fillérrel csökken és az állam lemond az ehhez tartozó áfa-tartalomról, így két forinttal csökkenhet a benzin literenkénti ára. Hozzátette, a hétfőn elfogadott törvény szerint 250 forintos átlagár esetén van lehetőség erre a kétforintos csökkentésre.

Kijelentette: minden ezt meghaladó áremelkedés esetén öt forintonként egy-egy forintos újabb csökkentést tesz lehetővé a jogszabály, vagyis 255 és 260 forint esetén újabb egy-egy forintos csökkentésre van mód.

Gál J. Zoltán elmondta, “a maximum összege a csökkentésnek összesen 12 forint, mert akkor érné el Magyarország azt az uniós szintet, a 90 forint/liter jövedéki adószintet, ami alá már az uniós normák szerint egyetlen uniós tagállam sem mehet”.

Elmondta, a döntés addig marad érvényben, amíg az árak vissza nem térnek a korábbi, alacsonyabb szinthez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik