Belföld

Osztrák többség a Budapesti Értéktőzsdében

A bécsi értéktőzsde és a Budapesti Értéktőzsde a jövőben a legszorosabban együttműködik - hangsúlyozta a bécsi tőzsde elnöke.

Az APA-nak adott szerdai nyilatkozatában Stefan Zapotocky mérföldkőnek nevezte, hogy a bécsi tőzsde (WBAG) és osztrák bankok konzorciuma összesen 68 százalékos részesedést szerzett a BÉT-ben.

“Úgy véljük, hogy mindkét piac nagy növekedési potenciált hordoz magában, és a cél a következetes, jövőbe mutató tőkepiaci együttműködés Bécs és Budapest között” – mondta.

A bécsi tőzsde által szerdán kiadott közlemény szerint a BÉT továbbra is független intézményként működik, és az osztrák befektetők “a magyar tőkepiac sikeres, önálló és nyereséget hozó fejődésében érdekeltek”.

A közlemény szerint a tranzakció révén mind az osztrák, mind a magyar tőkepiac felértékelődik, mert az együttműködés révén jobban ki lehet aknázni a potenciális lehetőségeket.

A tranzakció eredményeképpen a WBAG és osztrák bankok összesen 68 százalékos részesedést szereztek a BÉT-ben. A legnagyobb részesedése a HVB Bank Hungarynak van (25,2 százalék), a WBAG részesedése 14 százalék, az Erste Banké 5,8 százalékról 12,2 százalékra emelkedett, az Österreichische Kontrollbanké 11 százalék és az RZB üzletrésze 6,4 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik