Belföld

PM: nem változik a 4,6 százalékos prognózis

Az eddigi folyamatok alapján a Pénzügyminisztérium (PM) szerint nem kell eltérni a 4,6 százalékos éves államháztartási hiány prognózisától, amennyiben korrekcióra lenne szükség, a kormány meg fogja tenni - mondta Terták Elemér, a PM közigazgatási államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államháztartás április havi helyzetéről kiadott tájékoztató szerint májusban a PM 283,16 milliárd forint hiányt prognosztizál az áprilisi 112,9 milliárd forint deficitet követően. Terták Elemér elmondta, a hiány növekedése mögött a csatlakozás miatt mérséklődő import-áfa, illetve az 53. heti nyugdíj kifizetése áll.

Terták Elemér, a jegybank elnökének hétfői kijelentésére, miszerint további szigorú intézkedés nélkül nem teljesíthető a kormány 4,6 százalékos hiány célja. Elmondta: az MNB és a PM megítélése között alapvető különbség van az áfa-bevételeket illetően. “A jegybank alacsonyabb bázissal és az egész évre nagyobb áfa-kieséssel számol, mint a pénzügyi tárca” – mondta. Hozzátette, hogy az MNB szerinti legoptimistább forgatókönyv alapján elérhető 4,7 GDP-arányos hiány, illetve a kormány prognózisában szereplő 4,6 százalékos hiány közötti különbség összesen 20 milliárd forint.

Az államtitkár szerint elégedettségre ad okot az első négyhavi államháztartási hiány annak ellenére, hogy ez elérte az éves előirányzat 36,7 százalékát. Elmondta: az év második felében a bevételek a kiadásokat meghaladó mértékben nőnek.

Az áprilisi költségvetési bevételek 38 milliárd forinttal haladták meg a prognózist, az áfa-bevételek 46 milliárd forinttal alakultak kedvezőbben a tervezettnél. Ez egyrészt az import termékek utáni vártnál magasabb adóbefizetések, valamint a belföldi kiugró befizetési dinamika következménye. Terták Elemér elmondta, hogy ezzel szemben az szja-bevételek a magasabb visszautalások miatt elmaradtak a várttól.

Az államtitkár ismertette: a központi költségvetés kiadásai a prognózisnál kedvezőbben alakultak, a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai mintegy 9 milliárd forinttal elmaradtak a prognózistól. Az adósságszolgálat kamattérítés kiadásai mintegy 4 milliárd forinttal magasabbak lettek.

Az első négy hónapban a központi költségvetés hiánya 426,9 milliárd forint volt, az államháztartás deficitje 547,6 milliárd forintot tett ki. A Pénzügyminisztérium azzal számol, hogy a júniusi hiány 181,7 milliárd forint lesz, így a féléves deficit 1012,43 milliárd forintot ér el.

A központi költségvetés devizaadóssága az idén az első négy hónapban 150 milliárd forinttal, forintadóssága 378 milliárd forinttal nőtt – közölte a Pénzügyminisztérium.

A devizaadósság állománya 2.729 milliárd forintot tesz ki, a forint adósságállományé pedig 8.386,7 milliárd forint.

A külföldi befektetők állampapír-állománya áprilisban 38 milliárd forinttal csökkent. A hó végi 2.370,2 milliárd forintos állomány 146,9 milliárd forinttal volt magasabb a 2003. december véginél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik