Belföld

Bulgária és Románia is kap az EU költségvetéséből

Az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott, 2007 utáni évekre vonatkozó költségvetési javaslata szerint Bulgária és Románia mezőgazdasági termelői - az unióban május 1. előtt kifizetett - közvetlen szubvenciónak a 25 százalékához juthatnak hozzá.

Az unió két tagjelölt országa ebben az agrártámogatásban részesedhet tíz éven át a javaslat szerint, amely ugyanarra az elvre épül, mint amelyet az unió a májusi bővítése során érvényesített az új tagországokkal szemben.

Romániának és Bulgáriának jogában áll majd az agrártermelőknek juttatott uniós támogatást további évente 30 százalékig terjedő szubvencióval megtoldani évente nemzeti költségvetése terhére.

Az EU 2002 decemberében dolgozta ki az új tagországokra vonatkozó mezőgazdasági támogatási elvet, amely arra a megfontolásra épült , hogy az új tagországokban a mezőgazdaság alacsonyabb költségszinten dolgozik, tehát méltánytalan lenne, ha magasabb támogatásban részesedne.

Az EU egyben megtette az egyes mezőgazdasági terményekre vonatkozó – és a szubvenció alapját képező- mennyiségi kvótákra is a javaslatát. A román és a bolgár igények ezeknél általában magasabbak, így e tárgykörben megismétlődhetnek azok a viták, amelyeket az EU a tíz májusban csatlakozott országgal, főként Lengyelországgal folytatott.

Az EU évente mintegy 44 milliárd eurót fordít mezőgazdasági szubvencióra, ami az éves költségvetés közel felét teszi ki.





Ajánlott videó

Olvasói sztorik