Belföld

Fizess dalonként, és ne félj többé

Az internetes zeneletöltési szolgáltatás egyik célja, hogy a zeneipar fekete és szürke szegmenseit kifehérítse. Kérdés, hogy vevők-e a vevők, ha a magyar zeneletöltő oldalon legalább 250 forint egy dal és tízszer ennyi egy album.

Sok fejfájást okozott és vélhetően fog még okozni a zenészeknek, kiadóknak és kereskedőknek a hamis zenei CD-k ipari méretekben folyó gyártása, az illegális zeneletöltés és a CD-írokra alapozott háztáji disztribúció. A megoldás viszont (már ami a zeneipar felől érkezhetne), azonban még messze jár a véglegestől, amivel zenész, ipar és fogyasztó egyaránt elégedett lenne. Tiltó és kreatív próbálkozások azért persze vannak, némelyik ráadásul egészen sikeres.

A hol jogos, hol túlzásnak tűnő, kiadók kezdeményezte tiltás általában kimerül az illegális CD-készítő műhelyek zaklatásában, a fájlcserélő működésének ellehetetlenítésében, illetve legalizálásában; ez utóbbi már a kreatívabb megoldások között sorolandó. Vannak tehát olyan praktikák, amelyek reális alternatívát kínálnak a zenehallgatóknak a szürke és fekete zónában való tévelygés helyett.


Fizess dalonként, és ne félj többé 1

Hallgasd és vedd meg!


Az egyik lehetséges, ám nem túl elterjedt megoldás, amikor a zenész, hogy elérje illegális hangfájlokra áhítozó közönségét, saját weboldalán kínálja fel zeneszámait, albumait megvételre. Létezik olyan kiadó, nem is a kicsik közül, amelyik saját maga pakolja fel áruit az internetre és próbálja az általa futtatott sztárok dalait pénzért cserébe elérhetővé tenni különböző technológiák segítségével.

Végül, a forgalmi adatokat tekintve talán elsősorban, akadnak olyan cégek, amelyek több kiadóval szerződve próbálkoznak meg fizetős online zeneszolgáltatással. Ilyen a Sony, a BMG és az EMI Listen.com szolgáltatása, vagy a korábban legnagyobb kalóznak kikiáltott Napster immár legális, fizetős szolgáltatása, amely a legfrissebb hírek szerint 800 független kis angol kiadóval felturbózva teszi elérhetővé a tagcégek által kínált digitálisan is elérhető zeneszámokat oldalán.

A legsikeresebb talán ezek közül is az Apple iTunes szolgáltatása, amely valamivel több mint egy éves működése alatt 70 millió dalt értékesített. Az IT-cég online zenekereskedelmi üzletében egy dalt 99 centér (215 forintért) tölthetünk le.





Üzleti modell

A Windows Media Player formátumban letölthető dalokat egységesen két alkalommal lehet CD-re kiírni, meghallgatni csak az lesz képes, aki licencdíjat fizetett a lejátszót is tartalmazó operációs rendszerért. A fizetést – a bankkártyás és emelt díjas sms mellett – rövidesen saját havi számlájukon is elintézhetik az Axelero internet-előfizetői. A mobilszolgáltatókkal folytatott egyeztetést követően az sincs kizárva, hogy az emelt díjas üzenettel kifizetett dal nem kerül majd kétszer annyiba, mint a bankkártyával megvásárolt. Értesüléseink szerint az Axelero a díj 30 százalékát kéri el az online terjesztésért, 50 százalékát csorgatja vissza az összes, a megegyezésben szereplő kiadónak, 20 százalék pedig a platformot kínáló eMusic-é.

Úttörők itthon

Habár már decemberben szó volt arról, hogy hazánkban is megnyílik az első online zenekereskedés, valójában hétfőn debütált az első ilyen szolgáltatás az Axelero, illetve az Origo és az eMusic Kft. jóvoltából. Az oldalon egyelőre csupán 300 album, főleg magyar előadóktól származó dalai közül válogathatunk, és a hétfői bemutatón még remegő kézzel nyomta meg az újságírók figyelő szeme előtt a cég illetékese a megrendelést lezáró oké gombot.


A jövőben a bővülő kínálattal párhuzamosan növekvő érdeklődéssel és biztos technikai háttérrel számol a cég. A bankkártyás fizetéssel darabonként 250 forintért, emelt díjas sms-sel ennek duplájáért letölthető dalok száma a tájékoztatás szerint a közeljövőben jelentősen bővülni fog, ehhez azonban először a 14 jelenlegi szerződő kis és közepes kiadó mellett meg kell állapodni a legnagyobbakkal is, ami még némi időt igénybe vesz.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik