Belföld

Vizsgálatot indíthat az EU egy lengyel gyár támogatása miatt

Az Európai Bizottság először indíthat vizsgálatot állami segélyezés ügyében az új tagállamok egyikében, Lengyelországban: a bizottság május 19-én szavaz arról, hogy vizsgálódjon-e hivatalosan a lengyel állami Huta Czestochowa (HCz) acélmű adósságleírásának ügyében.

A Huta Czestochowa Lengyelország legnagyobb acéllemez-gyára, 2 ezer alkalmazottal, évi 800 ezer tonnás termeléssel. A lengyel kormány 72 millió eurót engedett el az acélmű adósságából.

Lengyelország és az Európai Bizottság még 2002-ben úgy állapodott meg a lengyel acélipar állami segélyezéséről folyó alkudozás során, – amely a csatlakozási tárgyalásokon is szerepet kapott – hogy a HCz csődjét nem akadályozzák meg, és annak termelését a nagyobb acélművek veszik át. Az acélipar általános piaci helyzetének javulásával azonban a kormány úgy ítélte meg, hogy nem kell csődbe vinni az acélművet.

A kormány nemrégiben törölte az acélmű privatizációs tenderét, részben a vizsgálat kimenetelét várva. A tenderen a kizárólagos tárgyalások lehetőségét a holland-brit LNM-csoport – a világ nagyságra második, és a legtöbb országban jelen levő acélipari csoportja – nyerte el, az ugyancsak pályázó ukrán Donbass viszont erősen támadta az LNM kiválasztását, és új versenykiírás esetén valószínűleg újabb ajánlatot nyújt be.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik