Belföld

A román biztosítók megkárosítják a Magyarországra utazókat

A román biztosító társaságok két éve sok milliárd lejjel károsítják meg a Magyarországra, Bulgáriába, Szerbiába és Ukrajnába utazó turistákat azáltal, hogy jogtalanul kötnek velük egészségi biztosítást - írta a román sajtó.

A legtekintélyesebbnek tekintett román politikai napilap, az Adevarul tényfeltáró írásában kiderítette: a román biztosító társaságok – az érvényben levő törvényes rendelkezéseket és nemzetközi megállapodásokat semmibe véve – több milliárd lej értékben “lenyúlják” a Magyarországra, Bulgáriába, Szerbiába és Montenegróba, valamint Ukrajnába utazó román turistákat és üzletembereket. Mégpedig azáltal, hogy minden jogalapot nélkülöző módon egészségi biztosítást kötnek a fenti országokba idegenforgalmi vagy üzleti céllal kiutazó román állampolgároktól. Teszik ezt annak ellenére, hogy a 2002. évi 177. számú román törvény kimondja: nem kell egészségi biztosítást kötniük azoknak a román állampolgároknak, akik olyan országokba utaznak, amelyekkel Románia kölcsönösségi alapon álló egészségi egyezményt, megállapodást vagy jegyzőkönyvet írt alá az egymás országaiba utazó állampolgárok szükség esetén történő szakellátásáról.

A román lap megírta, hogy bár a biztosító társaságok tudnak a vonatkozó törvényes előírásokról, sem az érdekelt biztosítók, sem a biztosító társaságokat felügyelő hivatal nem tájékoztatja a román turistákat arról, hogy ha Magyarországra, Bulgáriába, Szerbiába vagy Ukrajnába utaznak, nem kell egészségi biztosítást kötniük külföldi tartózkodásuk idejére. Sőt, a román biztosítók – kizárólag önző anyagi meggondolásokból – nem létező veszélyekre hivatkozva egyenesen ráveszik a fenti országokba utazó turistákat, hogy kössenek egészségi biztosítást. A turisták tájékozatlanságát kihasználva a román biztosító társaságok – a turisztikai cégek cinkosságával – saját bevételeik növelése érdekében megsarcolják a küldföldre látogató román turistákat – mutatott rá a bukaresti napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik