Belföld

Ombudsmannhoz fordulnak az allergiások

Az állampolgári jogok biztosának hivatalához fordul a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület, mert még mindig nem kezdődött meg az idei parlagfű-mentesítési program - derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.

“A tárcaközi bizottságnak április 30-áig kellett volna intézkedési javaslatot tennie. Tudomásunk szerint ez nem történt meg, ezért a parlagfű-mentesítés jelentősen késhet” – mondta J. Halász Judit, a civil szervezet képviselője. A szervezet első lépésben Lenkovics Barnabás ombudsmanhoz fordul, ha nem történik semmi, az Alkotmánybíróságot keresi meg.

Magyarországon mintegy hétszázezer hektár fertőzött parlagfűvel. Mivel a költségvetési megszorítások miatt a parlagfű-mentesítésre elkülönített másfél milliárd forintnak alig fele áll rendelkezésre, idén sem csökken a fertőzött területek nagysága. A növényvédelmi törvény rendelkezik arról, hogy minden földtulajdonos köteles a parlagfüvet kiirtani, de a gazdák sokszor nem törődnek a gyomokkal.

A települések belterületi földjein a helyi önkormányzat feladata felügyelni a parlagfű-mentesítést, míg a külterületeken az Országos Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnak kell eljárnia azokkal szemben, akik nem hajlandók gondoskodik az irtásról. Bár az Országgyűlés Parlagfűmentes Magyarországért nevű eseti bizottsága népbetegségnek nyilvánította a lakosság negyedének életét megkeserítő allergiát, mégsem történt előrelépés.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik