Belföld

Hollandia ellen is megindulhat a deficiteljárás

Az Európai Bizottság a jövő héten Hollandia ellen is kezdeményezni fogja a túl nagy államháztartási hiány miatti eljárás megindítását - közölte az intézmény egyik illetékese.

Romano Prodi bizottsági elnök szóvivőjének tájékoztatása szerint a testület javasolni fogja a miniszterek tanácsának, hogy hozza meg az alapszerződés vonatkozó rendelkezésén alapuló döntést a holland államháztartás helyzetéről.

A szóban forgó cikk szerint ha a tanács úgy dönt, hogy túlzott költségvetési hiány áll fenn, ajánlásokat intézhet az érintett tagállamhoz ennek adott határidőre történő megszüntetése érdekében.

A holland államháztartás hiánya tavaly a hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékára nőtt, s ezzel Hollandia is megsértette a stabilitási és növekedési paktumnak azt az előírását, amely szerint a hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. A bizottság tavaszi gazdasági előrejelzései a holland deficit az idén is meg fogja haladni az engedélyezett mértéket.

Hollandia ezzel csatlakozhat Németországhoz és Franciaországhoz, amelyek ellen már hosszabb ideje folyik a túl nagy hiány miatti eljárás. Velük ellentétben azonban azok közé a tagállamok közé tartozik, amelyek mindig is a paktum szigorú betartatásának a hívei voltak. A hiány csökkentése érdekében már eddig is hozott egy sor megszorító intézkedést.

A paktum megsértőinek bővülő csoportjához hamarosan csatlakozhat Görögország is, amelynek hiánya tavaly ugyancsak meghaladta a GDP 3 százalékát. A Hollandiával kapcsolatos javaslatok megtételével egyidejűleg ezért a bizottság jelentést fogad el a görög államháztartás helyzetéről is, ami előrevetíti a túl nagy deficit miatti eljárás megindításának lehetőségét.

Hasonló veszély fenyegeti Olaszországot is, amelynek hiánya várhatóan az idén fogja túllépni a GDP 3 százalékát. Esetében a bizottság egyelőre előzetes figyelmeztetés kiadását javasolta a tanácsnak, a pénzügyminiszterek azonban a héten tartott ülésükön július elejére halasztották az erről szóló döntés meghozatalát.

Mindeközben Németország és Franciaország az idén már a harmadik egymást követő évben lépi túl a megengedett határt, és Németország esetében a legutóbbi adatok azt jelzik, hogy jövőre is ez lesz a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik