Belföld

Román fuvarozók tiltakoznak a magas magyar tranzitdíjak miatt

A román fuvarozók elégedetlenkednek és tiltakoznak a Magyarországon bevezetett új útdíjak ellen, amelyek kiütik őket az európai szállítási piacról - írta a szerdai román sajtó.

A többnyire jól informáltnak tekintett Curierul National című politikai és üzleti napilap beszámolt arról, hogy a román fuvarozók két érdekképviseleti szervezete, a nemzetközi közúti szállítás román egyesülete (ARTRI) és a román közúti szállítók nemzeti szövetsége (UNTRR)tiltakozó nyilatkozatokban foglaltak állást a Magyarország által május elsejétől a román és más, nem EU-tagállamokhoz tartozó kamionosok számára jelentősen megemelt új tranzitdíjak ellen.

A román fuvarozók szervezetei sérelmezik, hogy a magyar közlekedési hatóságok az idevágó európai rendelkezéseket (például az EB l999. évi 62. számú direktívájának előírásait) figyelmen kívül hagyva két-háromszorosára emelték az útdíjakat. Az ARTRI állásfoglalása egyenesen diszkriminatív jellegűeknek mondta az új magyar tranzitdíjakat az egyelőre még nem uniós tagországok fuvarozóival szemben.

A szakterületre vonatkozó európai normákra hivatkozva a román fuvarozók érdekvédelmi szervezetei levélben fordultak a román és a magyar közlekedési tárca vezetőihez. A levélírók arra kérik a két minisztert, hogy sürgősen vizsgálják felül azt a méltánytalan helyzetet, amely ellehetetleníti a magyar tranzit útvonalakat használó román fuvarozókat.

Az UNTRR képviselője rámutatott, hogy a román fuvarozók tiltakozásukkal csatlakoztak a bolgár és a török fuvarozókhoz, akik szintén súlyosan sérelmezik a méltánytalanul megnövelt magyar tranzitdíjakat – írta az idézett román napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik