Belföld

A vártnál alacsonyabb az áprilisi infláció

A vártnál kisebb mértékben, 0,3 százalékkal nőtt az infláció áprilisban, éves szinten pedig 6,9 százalékkal nőttek a fogyaszti árak - közölte a statisztikai hivatal. Elemzők szerint a jó adat megállíthatja a forint gyengülését.

A fogyasztói árak áprilisban a vártnál kisebb mértékben, 0,3 százalékkal nőttek az előző hónaphoz, és 6,9 százalékkal a 2003 áprilisihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Elemzők áprilisra 7,1 százalék körüli éves, és 0,47 százalékos egy havi fogyasztói áremelkedést vártak.


Az idén az év négy első hónapjában az árak átlagosan 6,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A maginfláció az előző hónaphoz képest 0,5 százalék, éves összehasonlításban 6,1 százalék volt áprilisban. A fogyasztói árak márciusban 0,5 százalékkal nőttek az előző hónaphoz, és 6,7 százalékkal a 2003 márciusihoz képest. A nyugdíjas fogyasztói kosárra vetített árindex áprilisban az előző hónaphoz 99,7 százalék, a 2003 áprilisihoz képest 107,4 százalék volt.


Bontásban

Az előző hónaphoz viszonyított árszínvonalat a ruházkodási cikkek drágulása 0,22 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,21, a szolgáltatásoké 0,2 százalékkal emelte, míg az egyéb cikkek, üzemanyagok csoportnál bekövetkezett árcsökkenés 0,3 százalékkal, az élelmiszereké 0,02 százalékkal mérsékelte. A ruházkodási termékek, szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások az átlagosnál nagyobb mértékben drágultak. A dohányáruknál fokozatosan megjelennek a januári jövedéki adóemelést tükröző magasabb árak, a cigaretták áprilisban átlagosan 7,2 százalékkal kerültek többe, mint márciusban. A jelentés szerint az első négyhavi 4,2 százalékos fogyasztói áremelkedés 45 százalékát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták. A KSH közlése szerint mivel az M5-ös autópálya március közepétől került be a matricás rendszerbe, ennek az áprilisra áthúzódó hatása miatt a gépkocsi-kölcsönzés, parkolás csoportnál, – amelybe az autópálya használati díj is tartozik – 7,7 százalékos árcsökkenés következett be. Az egyéb cikkek, üzemanyagoknál 1,8 százalékos árcsökkenés történt.

A jó adat erősítheti a forintot


Kutatók szerint a piaci várakozásoknál kedvezőbben alakuló infláció a prognózisok módosítását eredményezheti.


Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője elmondta: az elmúlt hónapokban a piaci várakozásoknál kedvezőbben alakuló adatok miatt az infláció lefutása vélhetően “laposabb” lesz a vártnál, azaz a májusi, júniusi csúcs alacsonyabb lehet a prognózisokban szereplőnél. Ennek ellenére az elemző egyelőre nem módosítja az év végére jelzett 6 százalékos inflációs várakozását. Nyeste Orsolya hangsúlyozta, hogy a kedvező inflációs adat segíthet megnyugtatni a forintot, megállíthatja az árfolyam további gyengülését.


Barta Judit, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatója emlékeztetett arra, hogy az év elejétől kedvezőbben alakulnak az inflációs adatok a várakozásoknál. “Ennek ismeretében a GKI is áttekinti, hogy szükséges-e változtatni a prognózisán” – tette hozzá. A kutatóintézet éves átlagban 6,7 százalékos, év végére 6 százalékos fogyasztói áremelkedést jelzett előre.


Barta Judit ugyanakkor veszélyesnek tartotta a nemzetközi energiahordozók és nyersanyagok magas árát. Aggasztónak nevezte, hogy az olaj, olajtermékek ára a fűtési szezon elmúltával sem csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik