Belföld

Biztosítási piac – növekednek

Továbbra is az inflációt meghaladó mértékben növekszik a hazai biztosítótársaságok díjbevétele. A növekedés tart, de valamelyest lassult a negyedéves adatok szerint.

A magyarországi biztosító társaságok díjbevétele az infláció mértékét meghaladó mértékben, 8,16 százalékkal, 156,46 milliárd forintra nőtt 2004 első negyedév végére a 2003 első negyedévi 144,65 milliárd forintról – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) idei első negyedéves adataiból. 2002 első negyedévében 125,9 milliárd volt az biztosítók összesített árbevétele.

Több mint harmada életbiztosítás


A biztosítási díjaknak továbbra is jelentős része, 64 százaléka (100,17 milliárd forint) a nem életbiztosítási üzletágakból, 36 százaléka, 56,28 milliárd forint életbiztosításokból folyt be. Az év első három hónapjában 70 milliárd forintot fizettek ki károkra a cégek, ami a befolyt díjak kevesebb, mint 45 százaléka.

A költségekre a negyedév alatt fordított 40,7 milliárd forint 26 százaléka volt a szektor negyedéves díjbevételének. A költségeken belül a legmagasabb összeget – 22,7 milliárd forintot -, az összes a negyedévben elszámolt költség közel 56 százalékát szerzési költségre, 36 százalékát, 14,94 milliárd forintot igazgatási költségekre, 7,46 százalékát, 3,04 milliárd forintot pedig kárrendezési költségekre fordítottak a cégek.

A negyedév végén összesen 12,879 millió darab szerződést kezeltek a társaságok, aminek 76 százaléka, 9,826 millió darab nem életbiztosítási, 24 százaléka, 3,05 millió darab életbiztosítási szerződés volt. Az életbiztosítási szerződések közül 2,61 millió darab hagyományos, közel 440 ezer biztosítás pedig befektetéshez kötött biztosítás volt.

A múlt év erősebb volt

Ha a most napvilágot látott adatokat hasonlítjuk össze a korábbi negyedéves adatokkal, azt tapasztalhatjuk, hogy a bevételek növekedési üteme valamelyest visszaesett. A Mabisz adatai szerint tavaly 13,74 százalékkal növelték díjbevételeiket a hazai biztosítók, miközben a két összemért időszak inflációs adati között nincs jelentős eltérés.

Ennek az egyik oka vélhetően az, hogy a biztosítók utolsó fél éve az uniós csatlakozásra való felkészüléssel telt. Rengeteg, a biztosítással kapcsolatos jogszabály módosult ugyanis az utóbbi időben, főleg a biztosítottak érdekei védelmében. A lázas alkalmazkodás viszont azzal járt, hogy a társaságoknak alig maradt idejük újszerű biztosítási formák kialakítására és piacra dobására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik