Belföld

Ésszerűnek tartja a Fitch az euróbevezetés céldátumát

A Fitch brit hitelminősítő intézet ésszerű döntésnek tartja az euró bevezetése céldátumának eltolását, mivel a korábbi, 2008 évi céldátum irreális volt, tekintett az államháztartás helyzetére - értékelte David Riley a Fitch, vezérigazgatója, aki hozzátette: Magyarországnak az euróövezethez való csatlakozása önmagában nem jár az ország hitelminősítésének felülvizsgálatával, módosításával.

A Fitch azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón elmondta, személy szerint reális céldátumnak a 2010-et tartja az euró magyarországi bevezetésére, de szavai szerint a kormány dönthet a 2009-es bevezetés mellett is. Erről a kormány majd csütörtökön dönt.

A Fitch Magyarország külföldi devizában fennálló tartozásainak besorolását az -A (A mínusz) kategóriában negatív kilátással fenntartja és majd az ősszel elemzi újból az ország helyzetét. A hitelminősítő a költségvetésnek a GDP-hez viszonyított hiányát az idén 5,0 százalékra prognosztizálja, magasabban mint a kormány előrejelzésében szereplő 4,6 százalékos arány. Riley szerint döntő fontosságú az, hogy az ország képes legyen a hiányt tartósan mérsékelni. Szerinte a kormány 0,5 százalékos évi deficitcsökkentő terve reális, mivel a költségvetési hiány az idén eddig közel a tervnek megfelelően alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik