Belföld

A Puma a FIFA ellen protestál

A Puma sportszergyártó világcég újsághirdetésekben protestál a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntése miatt, amellyel a FIFA megtiltotta a testhez tapadó, egyrészes sportöltözet viselését a kameruni válogatottnak.

A FIFA 200 ezer svájci frankos büntetést rótt ki az afrikai ország szövetségére, továbbá 6 pont levonását rendelte el a következő világbajnoki selejtezősorozatra, miáltal Kamerun vb-szereplése veszélybe került. A nemzetközi szövetség szerint a kameruniak megszegték a FIFA-val kötött megállapodást azzal, hogy az említett mezben léptek pályára az idei Afrikai Nemzetek Kupáján.

A “szelídíthetetlen oroszlánoknak” becézett válogatott és a Puma azonban azt állítja, hogy korábban már megegyeztek az Afrikai Labdarúgó Szövetséggel (CAF) az egyrészes futballöltözék viseléséről, így az ügybe a FIFA-nak nincs beleszólása. Ha a FIFA elutasítja a Puma-féle sportruházat használatát, a gyártó törvényes úton kíván kárpótlásért folyamodni “az eddigi komoly kiadások miatt”, Kamerun pedig fellebbezést nyújtott be a pontlevonás ellen.

A két félnek különben nem ez az első afférja. Még a 2002-es világbajnokság előtt a FIFA megtiltotta az afrikai országnak, hogy válogatottja ujjatlan mezben szerepeljen a dél-koreai-japán közös rendezésű vb-n. A kameruni labdarúgók végül fekete ujjas mezben léptek pályára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik