Belföld

Eladásra vár a Szolnoki Mezőgép Rt.

Május közepén várhatóan eldől, ki lesz az új tulajdonosa a felszámolás alatt lévő Szolnoki Mezőgép Rt.-nek; a vagyon értékesítésre kiírt pályázat iránt 10-12 komoly vevőjelölt érdeklődött - tájékoztatta kedden az MTI-t Molnár György felszámolóbiztos.

Molnár hozzátette: a pályázatokat május 7-ig kell benyújtani, az ajánlatokat pedig május 14-ig bírálják el.

A pénzügyi szakember szerint abban reménykednek, hogy működő cégként adhatják el Szolnoki Mezőgépet, amelyben jelenleg is folyik a megrendelések teljesítése. A működőképesség megőrzésében partnerek voltak a cég nagy hitelezői és munkát biztosító a megrendelők – jegyezte meg Molnár György.

Elmondta: az első körben mintegy nyolcvan dolgozót küldtek el, a megrendelések teljesítése 140 ember foglalkoztatását teszi lehetővé. Amennyiben olyan vevő jelentkezik, aki a munkavállalókat is átveszi, akkor az általa megjelölt számú dolgozó jogutódlással maradhat a cégnél, többieket kénytelenek elküldeni.

A felszámolóbiztos jelezte: a hitelezői igénybejelentés határideje május 10-én lejár, a végső összegét ezután tudják megmondani és a vagyonnal szembeállítani. Minden hitelezőt nagy valószínűséggel nem tudnak kielégíteni, mert a munkavállalókkal szemben teljesíteni kell a kötelezettségüket, illetve a teljes vagyonon az adóhatóságnak és két banknak van jelzáloga.

Ha a vagyon értékesítésére kiírt pályázat nem vezetne eredményre, a második fordulót szeretnék minél gyorsabban, május végén, június elején lezárni – fogalmazott Molnár György.

A Szolnok Mezőgép Rt. ellen március 11-én hét hitelező kérésére indítottak felszámolási eljárást. Az értékelés során kiderült: a cég felszámolási értéke kereken 800 millió forint, miközben a közel kétszáz hitelező által követelt pénz több mint 1,1 milliárd forint. A bankok 410 millió forintot követelnek, az adóhatóság 100 millió forint körüli összegre tart igényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik