Belföld

Évi 7-10 milló forintért forog az Időkerék

Az uniós csatlakozás alkalmából a fővárosi Felvonulási téren felállított Időkerék átfordítása évente hét-tíz millió forintba fog kerülni – számol be a Magyar Nemzet a szerkezet megvalósíthatósági tanulmányából származó adatok nyomán.

A Felvonulási tér Műcsarnok mögé eső részén péntek éjfél óta üzemel a nyolc méter átmérőjű, két és fél méter széles, hatvantonnás Időkerék. A benne tárolt héttonnányi homok az adagolószerkezet jóvoltából pontosan egy esztendő alatt pereg le, úgyhogy az arra sétálók folyamatosan szembesülhetnek majd azzal, hogy mennyi idő telt el uniós csatlakozásunk óta, illetve menynyi van még hátra a következő évfordulóig.

A homokóra folyamatos őrzése három-négy millió, környezetének tisztán tartása szintén három-négy millió, gépészeti működtetése és karbantartása három-öt millió, valamint az Időkerékhez kapcsolódó iroda és számítógépes hálózat felépítése további 12-14 millió forintot emészt majd föl évente. A hatalmas homokóra tehát évi 28-37 millió forintba kerül majd, amelyből a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 20 millió forint átvállalására ígéretet tett a turisztikai célelőirányzat rovására – értesült a Magyar Nemzet. A monumentális kerék a Miniszterelnöki Hivatal adatai szerint eddig nettó 350 millió forintba került, fölállítását a kormány 240 millió forintnyi közpénzzel támogatta, szintén a turisztikai célelőirányzat terhére.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik