Belföld

Együttműködik az APEH és a vámhivatal

Az EU-csatlakozáshoz kapcsolódó jogszabályváltozásokból adódó közös feladatok hatékony végrehajtása érdekében együttműködési megállapodást kötött az APEH és a vámhatóság.

Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke sajtótájékoztatón elmondta: az együttműködés célja a vám- és adóbevételek hatékony beszedésének biztosítása, a két intézmény hatáskörébe utalt feladatok végrehajtásának kölcsönös segítése, a szolgáltatások bővítése.

Ennek keretében a két adóhatóság közös ügyfélszolgálati irodát működtet a Vám- és Pénzügyőrség (VP) számlavezető parancsnokságának székházában. Itt az érintettek a vámeljárás és a jövedéki törvény előírásainak megfelelő engedélyek kiadásához mindkét szervezettől beszerezhetik a szükséges okmányokat, leadhatják nyilatkozataikat. Nagy János országos vámparancsnok elmondta: kiemelt terület a két hatóság együttműködésében az információcsere és az adatszolgáltatás, továbbá a közösen végzett ellenőrzések.

Utalt arra, hogy május 1-től a nem EU-tagállamból származó áfa-alanyok önadózás keretében állapítják meg az import utáni áfát, melyet az állami adóhatóság ellenőriz. Az APEH ellenőrzési tevékenységének elősegítése érdekében a vámhatóság EU-n kívüli területről érkező importra vonatkozóan rendszeresen adatot szolgáltat az adóhatóságnak.

Nagy János kifejtette: május 1-től az áfa-alanyok tulajdonában lévő kereskedelmi mennyiségű áru országon belüli szállításához annak eredetét hitelesen igazoló számla, fuvarlevél szükséges, amit a vámhatóság ellenőriz. Ezek mellett az EU más tagállamában nyilvántartásba vett távolsági tömegközlekedési eszköz vezetőjét a vámhatóság ellenőrizheti, hogy végez-e Magyarország területén helyközi személyszállítási szolgáltatást, illetve az üzemben tartó eleget tett-e bejelentkezési kötelezettségének.

E vizsgálatokról a vámhatóság jegyzőkönyveket vesz fel, melyet megküld az adóhatóságnak. Az EU belső piacán kereskedelmi tevékenységet folytató adózók ellenőrzése során, különösen a forgalmazott termékek besorolásának megállapítása, valós értékük meghatározása érdekében az APEH a vámhatóságot ellenőrzési tevékenységébe bevonhatja.

A megállapodás része az is, hogy mindkét szerv fokozott figyelmet fordít a jövedéki termékekre vonatkozó fiktív számlák kiállításával és felhasználásával megvalósított jogsértések felderítésére, és az elkövetőkkel szembeni szigorú fellépésre.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik