Belföld

Május 1-jei összecsapások Berlinben: 197 rendőr megsebesült

Autonómoknak nevezett rendbontók a munka ünnepe, illetve a tavaszünnep alkalmából utcai csatákat provokáltak szombaton Berlinben: 186 személyt előállítottak, 197 rendőr könnyebben megsebesült - közölte vasárnap Ehrhart Körting berlini belügyi szenátor (miniszter).

Mind az előállítottak, mind a sebesült rendőrök száma több volt, mint tavaly, ennek ellenére a rendőrség állítja: az idei összecsapások nem voltak olyan hevesek, mint az egy évvel ezelőttiek. 1987 óta május elsején minden évben vannak kisebb-nagyobb zavargások.

Az autonómok és a rendőrök csatározásának fő helyszíne Berlin Kreuzberg kerülete volt, amely a város újraegyesítése előtt Nyugat-Berlinhez tartozott. Kreuzbergben 1987 óta május elsején minden évben vannak kisebb-nagyobb zavargások. A kevésbé módos kerületben a sötétség beálltával néhány száz, arcát elfedő autonóm rátámadott a rendőrökre, kövekkel és palackokkal dobálta meg a rendfenntartókat. Berlinben körülbelül 9 ezer rendőrt helyeztek készenlétbe, számítva arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is lesznek rendbontások.

A berlini rendőrség más tartományokból erősítést kapott. Az erőszakcselekmények a Heinrich térre és környékére összpontosultak, a rendőrök vízágyúkkal oszlatták szét a tömeget. Az autonómok szeméttároló konténereket és kukákat gyújtottak fel, utcaköveket szedtek fel. A Heinrich tér környékét lezárták. A kőzápor átmenetileg visszavonulásra kényszerítette a rendőröket, akik először védőpajzs és gumibot nélkül vonultak fel. A támadó tömeg szétoszlatására könnygázt is bevetettek. Kirakatok törtek be, egy buszmegálló megsemmisült.

A “kreuzbergi csata” előtt Berlin keleti városrészében, Lichtenberg kerületben szélsőbaloldaliak próbáltak rátámadni szélsőjobboldaliakra. Hulladéktároló konténereket borogattak fel, egy autót felgyújtottak. Bankok és üzletek kirakatai törtek be, a rendőrség vízágyúkat vetett be és gumibotozott. Szombatra virradóra Berlin Prenzlauer Berg kerületében ittas fiatalok támadtak kövekkel és palackokkal rendőrökre. A fiatalok a május elsejét megelőző tavaszünnepet (Walpurgis-éj) tartották meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik