Belföld

Dunaújváros fejlődése a Dunaferr sorsától függ

A dunaújvárosiak 93,8 százaléka szerint a város fejlődése a Dunaferr sorsán múlik - derült ki a Stratégiai Kutató Intézet által felkért Taylor Nelson Sofres nemzetközi kutatóintézet által végzett szociológiai felmérés eredményeként - tájékoztatta az MTI-t a Stratégiai Kutatóintézet.

A telefonos kutatás során 400, véletlenszerűen kiválasztott dunaújvárosi lakost kérdeztek meg arról, hogy a Dunaferr léte miként befolyásolja a város társadalmi, gazdasági és kulturális életét, s véleményük szerint a cégcsoport privatizációjának milyen szerepe lesz a település további fejlődésében.

A kutatás eredményét összegző közleményből kiderült, a megkérdezettek 93,8 százaléka úgy vélte, hogy a Dunaferr “teljesen”, illetve “meghatározó módon” befolyásolja Dunaújváros életét. Ezt tükrözi az is, hogy megkérdezettek 79 százaléka saját munkáján, vállalkozásán, rokonain vagy ismerősein keresztül kötődik a vasműhöz.

A válaszadók 59,3 százaléka szerint a Dunaferr privatizációja “biztos munkalehetőséget teremt” az ott dolgozók számára, illetve, hogy “elősegíti az infrastruktúra fejlesztését.

A kutatásba bekapcsolódók 17,2 százaléka szerint a privatizáció eredményeként erős futballcsapata lehet a városnak.

A telefonos interjú-alanyok 62,2 százaléka egyetértett azzal, hogy a Dunaferr-csoport jövőbeli tulajdonosának a pályázók közül leghatékonyabb nemzetközi befektetőnek kell lennie. A cégcsoport megkérdezett dolgozói körében 66,4 százaléknak ez a véleménye, s a kutatásban résztvevőknek csupán 23,3 százaléka ellenezte a privatizációt.

A megkérdezettek 76,1 százaléka tudta, hogy a Dunaferr Rt. értékesítésére kiírt privatizációs pályázatot a Donbass-Duferco ukrán-svájci konzorcium nyerte el.

“A felmérés egyértelműen jelzi, hogy a dunaújvárosiak többsége felkészülten és tudatosan várja a privatizáció eredményes lezárását, továbbá azt, hogy Dunaújváros sorsa a Dunaferrétől függ, az pedig a privatizáció eredményes lezárásától” – olvasható a kutatás eredményeit összegző közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik