Belföld

Lengyelország az EU további bővítését szorgalmazza

Az Európai Uniónak a mostani bővítés után is nyitva kell maradnia a tagjai közé még be nem lépett kelet- és közép-európai országok előtt - hangoztatta Aleksander Kwasniewski lengyel államfő országa uniós csatlakozási ünnepségén.

Varsóban, az Ismeretlen Katona sírja előtt mondott ünnepi beszédében Kwasniewski külön üdvözölte a térség azon országait, amelyek az EU-val kötik össze jövőjüket, kiemelve Ukrajnát és balkáni államokat. Kwasniewski beszédét követően Varsóban felvonták az Európai Unió zászlaját és eljátszották az Örömódát, az unió himnuszát. Varsó történelmi belvárosában szombatra virradóra több ezres koncertet tartottak az európai uniós csatlakozás alkalmából rendezett lengyelországi ünnepségek keretében.

Lódzban Leszek Miller, leköszönő miniszterelnök ugyancsak amellett foglalt állást, hogy az EU tartsa fenn nyitottságát más kelet-európai országok előtt is. Lengyel politikusok több alkalommal is kiemelték, hogy az ország tisztviselői az uniónál számos alkalommal ajánlkoztak arra, hogy hozzájáruljanak az EU keleti politikájának kiteljesítéséhez, szomszédjaik előtt pedig próbálták brüsszeli pártfogóként feltüntetni magukat. A lengyel segítőkészség első számú célpontja a szombattól az EU és Oroszország közé préselődött Ukrajna. A szintén szomszédos Fehéroroszország segítéséről mindazonáltal – a köztük lévő viszony hűvösségének jeleként – a lengyel vezetők a mostani ünnepi alkalomból sem ejtettek szót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik