Belföld

A brit gazdaság profitál az EU-bővítéséből

2005-ben mintegy 1,75 milliárd fonttal nő az évi átlag 1 billió fontos brit GDP, köszönhetően az Európai Unió bővítésének - közölte a brit kormányzat.

A brit kormányzat a becslést tartalmazó jelentést azért készítette el, hogy csökkentse azokat az aggodalmakat, melyek szerint az Európai Unió kibővítése emigránsokkal árasztja majd el a brit munkaerőpiacot, és ezáltal drasztikusan megnő a munkanélküliség, és csökkennek a bérek. (A The Sun, a világ legnagyobb bulvárlapja szombaton is folytatta hónapok óta tartó kampányát az új EU-tagokból várható bevándorlás ellen.)

A bővítés nagyszerű lehetőségeket kínál a brit társaságoknak, a legutóbbi bővítéskor is hasonló félelmek voltak, ám ezek sohasem váltak valóra – mondta a Bloomberg hírügynökségnek a brit kereskedelmi miniszter, Patricia Hewitt. Míg az Egyesült Királyságban bizonyos cégek a bővülő közös piac miatti árverseny következtében veszteségeket lesznek kénytelenek elszenvedni, az olcsó, dömpingáras importtermékek nagymértékű beáramlása teljesen valószínűtlen – áll a brit szaktárca közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik