Belföld

Veszteséggel zárta első negyedévét a Volkswagen

A német Volkswagen csoport Volkswagen-márkája 71 millió eurós üzemi veszteséget szenvedett az első negyedévben, a tavalyi első negyedévi 188 millió eurós üzemi eredmény helyett.

A pénteki közlemény szerint a bajt a valutaárfolyamok okozták, de főleg az Egyesült Államokban kevest értékesítettek a gépkocsikból. Az ottani értékesítésen az üzemi veszteség 235 millió euró volt a 2003. évi első negyedévi 58 millió eurós többlet helyett. Az európai piacon a Volkswagen-márka üzemi eredménye 492 millió euróra nőtt 474 millióról.

A kínai vegyesvállalatok 106 millió euróval járultak hozzá az üzemi eredményhez az egy évvel korábbi 168 millió helyett. A külföldi márkák közül a Volkswagen még mindig piacvezető Kínában, de a kínai gyorsan erősödik a verseny, és ez okozta a visszaesést, annak ellenére, hogy az értékesítés növekedett, mármint darabszámra.

A teljes Volkswagen-csoport üzemi eredménye emiatt 45,6 százalékkal 329 millió euróra csökkent az egy évvel azelőtti 604 millióról. A teljes csoport adózott eredménye 26 millió euró volt az első negyedben az egy évvel korábbi 202 millió euró helyett, a csökkenés 86,9 százalékos.

Az Audi-márka 248 millió euróra növelte az üzemi eredményét 232 millióról.

A haszonjárműrészlegben 88 millió eurós üzemi veszteség volt az első negyedben az egy évvel korábbi 41 milliós hiány után, mert a részleg új modelleket adott ki, miközben csökkentette kapacitását, de költségei nőttek.

A csoport pénzügyi szolgáltató részlege 231 millió eurós üzemi eredményt mutatott ki az egy évvel azelőtti 218 millió után.

Az éles versenyben annak ellenére romlottak az eredmények, hogy Európa vezető autógyártója, a Volkswagen az idei első negyedévben végül 1,2 millió gépjárművet szállított ki, végül is 0,6 százalékkal többet, mint a tavalyi első három hónapban. A gyenge január és február, és a kiemelkedően jó március után a kiszállítások kissé meghaladták a tavalyi első negyedévit – mondta Bernd Pischetsrieder, a vállalat vezetője a múlt héten. A Volkswagen 2,8 százalékkal több, 1,316 millió gépjárművet gyártott.

A Volkswagen a modelloffenzíva folytatásával 2004-ben növeli eladásait 2003-hoz képest – mondta. Pischetsrieder megerősítette, hogy a Volkswagen az idén a tavalyi 2,5 milliárd eurós – rendkívüli tételek előtti – üzemi eredményénél jobbat remél. Ezt pénteken megerősítették.

A német cég a tavalyi évet az adózott eredménye 58 százalékos csökkenésével zárta, az eredmény 1,1 milliárd euró volt. A hanyatlást elsősorban az észak-amerikai eladáscsökkenés és az euró drágulása okozta.

A Volkswagen márciusban 2 milliárd euró megtakarítási programot jelentett be 2005-ig, ami a korábban ismertetett ugyancsak 2 milliárddal együtt már 4 milliárd euróra nőtt. A Volkswagen a foglalkoztatottjainak mintegy ötezres csökkentését tervezi, ez 3,5 százalékos létszámleépítés.

A Volkswagen AG péntek délben 36,80 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 0,22 százalékkal drágább a csütörtöki, 36,72 eurós zárónál. Pénteken 36,55 eurón nyitott. Pénteken 17,02 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején – eddig 44,90-35,35 euró között alakult -, és 11,52 százalékkal drágább, mint egy éve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik