Belföld

Varsói csúcs: reformokat erősít a bővítés

A Világgazdasági Fórum által szervezett varsói Európai Gazdasági Csúcstalálkozón készített felmérés tanúsága szerint a résztvevők hisznek abban, hogy a bővítési folyamat folytatódik május 1. után, és hogy a most csatlakozó országok segíteni, és nem hátráltatni fogják a gazdasági reformokról szóló viták folytatását.

A felmérésben – amelynek eredményét a három napos találkozó végén adták ki – 650 résztvevőt (ezek kétharmada üzletember) kérdeztek a bővítés “6 nagy kérdésének” tartott problémáról. A megkérdezetteknek a 10 új ország érkezéséről elsöprő arányban az a véleménye, hogy jót fog tenni a gazdasági reformoknak: 89,8 százalékuk gondolta úgy, hogy a bővítés “pozitívan fog hozzájárulni a gazdasági reformokról szóló vitához”.

A válaszadók az ügyben is optimisták, hogy a kibővült EU nem fog megakadni a fejlődésben. Több mint két-harmad (68,4%) vélte úgy, hogy az EU nem fog merev hatalmi blokkokra tagozódni.

A Világgazdasági Fórum vezetője szerint van ugyan néhány nagyon is élő aggodalom az EU jövőbeni haladási irányával kapcsolatban, de összességében a résztvevők nagyon optimisták, és olyan lehetőségként tekintenek a bővítésre, amit a vállalatoknak meg kell ragadniuk. Az üzleti világ nem hagyott kétséget afelől, hogy bízik a bővítés folytatásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik