Belföld

A csatlakozók átmeneti mentességet kapnak az EU-energiaadó alól

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az újonnan csatlakozó 10 ország átmenetileg, 2012-ig alacsonyabb jövedéki adót alkalmazzon a kőolajtermékeknél, a gáznál, az elektromos energiánál - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Az új tagországok korábban több termékre, köztük az ólommentes benzinre, a dízel üzemanyagra, a kerozinra, a fűtőolajra, a földgázra, szilárd tüzelőanyagokra és az elektromos energiára kértek átmeneti mentességet a jövedéki adó alkalmazása alól.

A földgáz jövedéki adója minimum 15 eurócent az Európai Unióban gigajoule-ként az ipari fogyasztók, és három eurócent a többiek számára.

Csehország 2008-ig kapott részleges, illetve teljes mentességet, Magyarország 2010-ig fokozatosan alkalmazza az EU-által megszabott jövedéki adó mértéket. Málta és Szlovákia is 2010-ig kapott haladékot azzal a megkötéssel, hogy 2007-től a jövedéki adó mértéke nem lehet kevesebb az EU-minimum felénél. Lettország, Lengyelország és Szlovénia már most is mentességet élvez, mivel a földgáz az összes energiafelhasználás 15 százaléka. A mentesség maximum 10 évre szól.

Az EU a múlt év októberében döntött arról, hogy gyakorlatilag valamennyi energiatermékre bevezeti a jövedéki adót, és megszabta a már meglévő jövedéki adó minimumát.

Magyarországon az idén január 1-jén vezették be az energiaadót, amely a villamosenergiára megawattóránként 186 forint (0,71 euró), a földgázra pedig gigajoule-onként 56 forint.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik